Interviu cu pianistul SORIN ZLAT despre concertul „Changing Times” (ARCUB Jazz Live)
Pianistul Sorin Zlat, alături de Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe), propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie 2024, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii ARCUB Jazz Live.
Concertul aduce în atenția publicului cel mai recent album semnat de Sorin Zlat, intitulat The Land of Dreams, o fuziune de stiluri, un tărâm unde toți muzicienii pot comunica prin prisma muzicii.
SORIN ZLAT, pianist, clarinetist și compozitor care a absolvit Conservatorul la Universitatea Națională „George Enescu” din Iași (secția Clarinet clasic) și un master în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București (secția Jazz – pian), studiind în prezent compoziție de muzică de film la Royal College Of Music din Londra, este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români, multipremiat şi invitat la numeroase festivaluri, unde a concertat alături de Chick Corea, Chucho Valdez, Joey Alexander, Wynton Marsalis, Brandford Marsalis, Lee Ritenour, Gregory Porter, Howard Levy & The Fleckstones, Kamasy Washington și mulți alții.
Bună, Sorin! Îți mulțumim pentru oportunitatea de a discuta despre concertul pe care îl vei susține în cadrul stagiunii ARCUB Jazz Live. De ce ai ales să îl prezinți sub denumirea „Changing Times”?
Bună!
Vă mulțumesc pentru invitația de a discuta despre acest concert. „Changing Times” este titlul unei compoziții proprii care se află pe ultimul meu album „The Land of Dreams”.
Am înregistrat această lucrare chiar împreună cu Adrian Flautistu, la contrabas, și Iulian Nicolau, la tobe, și am plăcerea de a cânta cu ei în acest concert din 24 aprilie în cadrul stagiunii de jazz de la ARCUB.
Care sunt principalele influențe muzicale și trăiri personale care au contribuit la inițierea și dezvoltarea proiectului?
M-am inspirat în acest proiect din muzica clasică, pop, jazz, latin, muzica de film.
Am încercat să fuzionez toate aceste stiluri într-o manieră personală prin care reușesc să-mi creez un stil unic. În ultimii ani am simțit că omenirea trece prin niște schimbări majore. Cu toții am trecut prin niște vremuri ciudate, dificile, care ne-au forțat să ne adaptăm la un nou stil de viață, să fim din ce în ce mai legați de tehnologie și să ne îndepărtăm tot mai mult de relațiile dintre oameni.
Am simțit să scriu piesa „Changing Times” ca un apel la umanitate. Lumea se schimbă, dar să nu uităm că avem sentimente și că avem puterea să vedem lumea prin ochii noștri. I
Ai un anumit ritual pentru pregătirea fiecărui concert? Cum te-ai pregătit pentru prezentarea acestuia?
Fiind un muzician de jazz, aceasta mă face să fiu tot timpul o persoană spontană și nu îmi planific foarte strict un anumit ritual.
Încerc să mă bucur de moment și cred că prin această spontaneitate poți da frâu liber emoțiilor constructive, ceea ce determină un artist, dar și publicul să trăiască o experiență inedită și originală.
Alături de tine pe scenă vor urca Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe). Cum ai descrie colaborarea cu ei și ce elemente distincte aduce fiecare membru în conturarea și definirea sunetului ansamblului?
Colaborarea cu Adrian si Iulian a început acum mulți ani…
L-am cunoscut prima dată pe Adrian și încă de la prima piesă cântată împreună mi-am dat seama că avem o chimie muzicală puternică. Iulian ni s-a alăturat mai târziu și am simțit că aduce un plus și inspirație în soundul acestui trio.
Cei doi muzicieni mă completează perfect în acest trio, deoarece, pe lângă calitățile și vocabularul pe care le au ca muzicieni de jazz, amândoi au studiat și muzica clasică și sunt deschiși la orice gen de muzică, ceea ce îmi permite să creez noi provocări muzicale și multă spontaneitate în timp real.
Jazzul este cunoscut pentru improvizație. Ce rol joacă improvizația pentru tine, ca artist, dar și în viața personală?
O să răspund foarte scurt și succint… Jazzul și improvizația sunt sensul vieții mele!
În evoluția fiecărui artist sunt momente definitorii. Care ar fi acestea pentru tine?
În evoluția mea ca artist ar fi foarte multe momente care au marcat palmaresul meu, dintre care aș aminti: Marele Premiu la Monaco Jazz Festival, Marele Premiu la Europa Fest, Marele Premiu la Jacksonville Jazz Festival, recital în cadrul Montreux Jazz Festival, titlul Yamaha Artist – primit din partea companiei Yamaha etc.
Cred că cel mai important pentru un muzician este să se reinventeze cel puțin în fiecare an și acest lucru îl va ajuta, din toate punctele de vedere, să obțină succesul spre care tinde: bucuria de a cânta necondiționat și recunoașterea publicului.
Cine sunt artiștii care te-au influențat în stilul muzical?
Sunt foarte mulți… îmi place să ascult muzică și să mă las inspirat de cei care au avut ceva puternic de spus în muzică.
Unul dintre preferații mei este pianistul Chick Corea.
Încă din copilărie am fost fascinat de muzica lui și, ca printr-o minune, am avut bucuria de a cânta în deschiderea unui concert de-ale lui, în America, la Jacksonville Jazz Festival. A fost un vis devenit realitate. Practic, am cântat știind că el mă ascultă, apoi am stat să-l ascult live și după concert am avut ocazia să și vorbim și să împărtășim idei despre muzică.
Nu o să uit niciodată sfatul pe care mi l-a dat: „Keep up the good work and share your talent with the world”.
Alți artiști care mi-au influențat stilul muzical ar fi Eddie Daniels, Michael Brecker, Jeff Lorber, Mezzo Forte, Keith Jarrett, Bill Evans și mulți alții…
Ne poți da detalii despre planurile și proiectele tale viitoare?
Anul acesta am obținut o bursă pentru a studia muzica de film la una dintre cele mai prestigioase școli din lume, Royal College of Music din Londra.
Muzica de film este o altă latura a mea pe care vreau să o dezvolt și sunt foarte entuziasmat că am reușit să lucrez în această lume a filmului. Chiar dacă îmi petrec destul de mult timp în Londra, încerc să-mi mențin activitatea și în România și revin cu drag pentru concerte .
Am reușit să conturez un nou proiect, mai exact o stagiune de jazz, intitulată Sorin Zlat Jazz Series, care se va desfășura la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Va fi un concert în fiecare luna, în care îi voi avea invitați pe cei mai recunoscuți artiști de jazz ai momentului din țară și internaționali. În același timp pregătesc un album nou care va fi o combinație între jazzul clasic și elemente de muzică electronică, dar încă nu vreau să dezvălui prea multe… promit să vă anunț când este gata.
Ce mesaj ai pentru fanii de jazz și pentru publicul care va participa la concertul „Changing Times”?
Vă invit să experimentăm împreună diverse stări prin intermediul muzicii!
Noi, cei de pe scenă, ne bucurăm enorm când vedem că sala de concert este plină și energia publicului ne face să fim și mai creativi. De aceea fiecare concert este unic … Muzica este iubire și vindecare!
Interviu realizat de echipa ARCUB
Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.
Concertul se desfășoară în cadrul stagiunii ARCUB Jazz Live, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, o platformă dedicată ce aduce laolaltă artiști consacrați și fanii genului și pune în prim-planul scenei muzicale bucureștene cele mai noi propuneri și colaborări jazzistice.
Înființat în 2008, Sorin Zlat Trio a câștigat recunoașterea publicului de jazz din România și din străinătate și a susținut numeroase concerte pe scenele unor festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, İzmir European Jazz Festival, Brussels Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (SUA), Monte-Carlo Jazz Festival, Getxo International Jazz Festival (Spania).
Biletele pentru concertul Sorin Zlat Trio – Changing Times (Sorin Zlat – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Iulian Nicolau – tobe), din 24 aprilie, ora 19.00, au fost puse în vânzare, la prețul de 50 lei, și pot fi achiziționate online, pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).