Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/04/2024
Viața Orașului / CityZen

Jurnal de gurmand: ”Lapte vegetal DIY” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Jurnal de gurmand: ”Lapte vegetal DIY” de Corina Gruber Share Jurnal de gurmand: ”Lapte vegetal DIY” de Corina Gruber


În ciuda faptului că multă vreme am fost o consumatoare avidă de brânzeturi maturate, la  un moment dat, aparatul meu digestiv a luat decizia că e destul.

Deci, după un diagnostic de intoleranță la lactoză primit cu cinci ani în urmă, a trebuit să mă adaptez.

Lucrurile sunt simple în zilele noastre pentru cineva cu această restricție alimentară, pentru că există o imensă varietate de produse de origine vegetală care înlocuiesc lactatele. Lucrurile merg atât de departe, încât găsești inclusiv produse pentru gătit dedicate, cum ar fi smântâna de gătit vegetală sau crema de cocos. Și pentru că îmi beau cafeaua de dimineață cu lapte (mă rog, un fel de), am testat tot ce am găsit prin magazine și am ajuns să am favorite.

Între timp, pe canalele culinare de pe rețelele de socializare pe care le urmăresc, se formula o altă narațiune. Am tot văzut creatori de conținut care își preparau variantele lor de lapte sau de brânză vegetală. Și da, inițial mi s-a părut foarte complicat. Până când am descoperit fulgii de drojdie inactivă și m-am săturat să arunc jumătăți de pachete de brânză de caju, pe motiv că nu le consumam destul de repede.

Prima brânză vegetală pe care am preparat-o a fost o cremă de caju cu fulgi de drojdie inactivă. E ca o cremă de brânză tartinabilă, al cărei gust îl controlezi sută la sută. Și am avut nevoie doar de un blender  (ulterior mi-am luat și o pânză pentru stors brânza, care acționează mult mai bine decât o simplă sită). Apoi a urmat laptele vegetal. Am încercat migdale, apoi caju, apoi ovăz.

La fel, ai control integral asupra gustului. Poți să îl îndulcești cu puțină miere sau sirop de arțar, poți să îl lași natural, să îi adaugi un strop de sare sau puțină vanilie. E incredibil de ușor de făcut și poți să îi dai consistența pe care o dorești, în funcție de cantitatea de apă pe care o adaugi. Din punctul meu de vedere, cel mai bine până acum a mers o cană (240 ml) de nuci sau ovăz la trei căni de apă. Și tot ca părere personală, pentru caju și migdale, pierderile de materie primă sunt mult mai mici dacă le lași la înmuiat vreo 10 ore.

Mi-ar plăcea să beau o cană de cafea cu lapte și să mănânc brânză maturată făcută din lapte? Evident! Dar când îmi aduc aminte cât de rău mă simt după aceea, mă bucur că îmi pot pune în cafea laptele de ovăz pe care tocmai l-am preparat și în care am pus exact atât de multă vanilie cât am vrut.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută