Daniela Cățoi | Frumusețea dincolo de suprafață
Cu muncă asiduă, explorare constantă și integritate, universul porțelanului și al bijuteriilor prinde viață sub mâna talentată a Danielei Cățoi.
Într-o călătorie plină de provocări și învățăminte, descoperim că uneori cele mai neașteptate surse de inspirație pot fi găsite în cele mai mici și fragile creaturi ale naturii.
Astfel, într-o poveste ce reunește pasiunea pentru artă și înțelegerea profundă a ecosistemului nostru, porțelanul devine mai mult decât materie primă – devine expresia unei viziuni și a unei căutări interioare.
O explorare ce ne îmbogățește și ne deschide noi orizonturi, invitându-ne să descoperim frumusețea și semnificația dincolo de suprafață.


Spune-ne care este background-ul tău şi cum ai început să faci bijuterie?
Am început studiile de Artă în cadrul liceului George Apostu din Bacău, Secția Grafică. Am continuat specializarea în domeniul graficii în cadrul studiilor de licență (2010) și master (2012), pe care le-am urmat la UNARTE București.
După o experiență de cinci ani ca profesor de desen într-o școală generală, unde m-am atașat foarte mult de copii, printr-o împrejurare fericită, m-am transferat la Palatul Național al Copiilor, în anul 2015. Acolo am început să predau Ceramică, pe care nu am iubit-o intens în timpul studiilor, dar pe care am redescoperit-o odată cu copiii și am trăit-o într-un mod autentic, fascinant, împlinitor.
Împreună am experimentat tot felul de materiale și într-un final am ajuns să încerc porțelanul.


Care sunt valorile și principiile care stau la baza muncii tale în domeniul ceramicii?
Principiile fundamentale care ghidează parcursul meu creativ sunt muncă asiduă, explorarea constantă a creativității și integritatea.
Am învățat că munca constantă și concentrată este cheia progresului și că fiecare efort depus contribuie la construirea unui fundament solid pentru succesul viitor.
Eșecul este o parte foarte importantă în procesul creativ. Uneori, cele mai interesante descoperiri și idei au venit din încercări sau erori aparente.
Documentarea are și ea un rol foarte important și întărește angajamentul de a acționa în mod onest și responsabil în toate aspectele activității mele creatoare.


Ce te motivează să experimentezi și să explorezi noi tehnici și materiale în creațiile tale?
Pe lângă meditație și reflecție, rutină, și disciplină, explorare digitală și fizică, colaborarea și interacțiunea cu colegii de breaslă în diferite contexte sunt un mijloc motivațional important în experimentarea și explorarea de noi tehnici și materiale.


Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în procesul creativ, în special în lucrul cu tema insectelor?
Cea mai mare provocare a fost ca în timpul documentării să depășesc fobia față de insectele pe care le studiam.
La început simțeam o tortură greu de depășit, ulterior am redus cercetarea la fotografii și am învățat să le privesc ca pe niște forme complexe și atât.
Cel mai important aspect dobândit în urma acestui proces a fost educația și înțelegerea rolului insectelor în ecosistem, lucru care nu m-a preocupat în trecut.






Cum gestionezi echilibrul între creativitate, spontaneitate și perfecționism în munca ta?
Încerc să adopt o abordare flexibilă, fără teama de eșec, deși acesta apare negreșit.
De cele mai multe ori sunt nemulțumită de rezultatul final, deși îmi dau seama că perfecționismul poate fi o piedică în calea progresului și a finalizării lucrărilor.




Ce tehnici și materiale preferi să folosești în creațiile tale?
Până în acest moment, am preferat să lucrez exclusiv manual, fără matrițe.
Simt ca acest lucru îmi oferă libertate si nu mă determină să revin asupra unei forme decât dacă simt un mare potențial de dezvoltare.
Porțelanul pigmentat îmi oferă o satisfacție vizuală mai mare decât cel alb.


Care este părerea ta despre importanța artei pentru dezvoltarea oamenilor?
Atât pentru adulți, cât și pentru copii, implicarea în artă și creație este necesară.
Experiența artistică oferă oportunități valoroase de explorare și învățare continuă, exprimare a emoțiilor și găsirea unui echilibru mental și emoțional, lucru pe care l-am remarcat din plin în timpul cursurilor cu copiii.


Cum îți imaginezi că se va dezvolta brandul tău în viitor?
În acest moment, obiectivul meu principal este să găsesc o exprimare cât mai autentică.
Sper să reușesc să acord mai mult timp experimentării. Îmi dau toată silința ca, prin ceea ce fac, să sensibilizez, să problematizez și să îndemn la introspecție.
Nu mi-am propus să transmit un mesaj anume.


Interviu de ALXANDRA BUJENIŢĂ | DESIGN