Rezidențele AREAL 2024
Primăvara demarează la AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică cu un program bogat în rezidențe coregrafice și noi proiecte de cercetare artistică.
Timp de 6 luni, în perioada martie – noiembrie 2024, peste 12 coregrafi din România, SUA, Cehia și Italia vor lucra la noi proiecte artistice.
Rezidențele AREAL 2024 reflectă în mod real nevoia de a susține direct procesele de cercetare și creație artistică, dar și scena coregrafică românească și europeană, printr-un program divers de activități la București, Milano și Agueda. Lansate cu sprijinul financiar oferit de Administrația Fondului Cultural Național încă din 2022, o dată cu deschiderea spațiului, rezidențele AREAL oferă un context pentru dezvoltarea scenei coregrafice, prin care artiștii beneficiază de sprijin financiar, spațiu, timp și resurse pentru explorarea de noi teme, aprofundarea cercetării artistice și crearea de noi formate de întâlnire cu publicul.
În luna martie 2024, coregrafa Andreea Novac, artist-asociat se reîntoarce în spațiile luminoase de la AREAL cu un nou proiect de cercetare artistică. “Încă mai dansezi?” este una dintre cele mai frecvente întrebările adresate profesioniștilor dansului care au peste 40 de ani, vârstă care, cel puțin în cultura vestică, coincide cu retragerea din viața performativă și/sau începerea declinului fizic.
Andreea Novac propune, în cadrul acestei noi rezidențe #Generator o nouă cercetare artistică – în linia celor demarate anul trecut – concretizată printr-o serie de interviuri realizate cu coregrafi/coregrafe și dansatori/dansatoare despre experiențe, proiecții și limitări pe care le resimt și experimentează în legătură cu vâsta și propriile profesii. Dansul pare un domeniu “bântuit” de spectrul înaintării în vârstă, iar așteptările și percepțiile personale despre ce înseamnă a îmbătrâni și a continua să dansezi nu se suprapun perfect cu categoriile convenționale în care uneori suntem înghesuiți/înghesuite.
Rezidența Încă mai dansezi? se va finaliza cu o prezentare publică informală pe 29 martie, la ora 18 la AREAL. Prezentarea va include un atelier de mișcare și kinetoterapie susținut de Andreea Novac și Cristian Ciurea și o instalație cu patru interviuri realizate cu artiștii Corina Dumitrescu, Valentina De Piante, Cosmin Manolescu. Intrarea este gratuită, cu rezervare în prealabil la adresa areal@arealcolectiv.ro.
În luna aprilie AREAL lansează un apel de proiecte pentru coregrafi și dansatori italieni care vor putea beneficia de spații de repetiții și sprijin financiar în cadrul unei rezidențe pilot – Il Corpo realizată în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din București în perioada 1-15 noiembrie 2024. Data limită de depunere a proiectelor este 30 mai 2024. Mai multe informații în limba engleză și italiană sunt disponibile aici.
După o întâlnire artistică care a avut loc acum 13 ani în cadrul festivalului de Contact Improvisation Transcontact din Cluj Napoca, coregrafa Cristina Lilienfeld (București) și coregraful american Sean Hoskins (Ann Arbor, Michigan) au rămas într-o conexiune virtuală păstrând cu ei dorința vie de a explora și continua relația de lucru.
De-a lungul timpului, inspirați de mail art, Cristina și Sean și-au dat task-uri și au trimis unul către celălalt scrisori performative în format video pe principiul jocului de ștafetă, lucrul lor având însă o frecvență redusă. În lunile mai și iunie, cei doi artiști vor lucra la distanță în cadrul unei rezidențe virtuale în cadrul unui proiect de cercetare coregrafică (Un)translatable care se va finaliza cu o prezentare publică informală sub forma unui duplex video online România – Statele Unite ale Americii, în data de 16 iunie 2024 la ora 20.
Ulterior, în în luna iulie, artiștii cehi Adam Kmenta și David Kralik, membrii colectivului artistic SPOOLK, vor participa la o rezidență coregrafică la București, oferită în parteneriat cu Centrul Ceh din București și Studio Alta din Praga. În luna august, coregrafa Valentina De Piante în colaborare cu artista video Silvia Niculae și dramaturga Ivana Ivkovic din Croația, vor demara lucrul la un proiect intergenerațional – PINA – realizat la București și Milano.