Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/03/2024
Junior Artă & Cultură / Performing arts

Opera Comică pentru Copii | Vino să-ți iei doza de fericire!

Ioana Marghita De Ioana Marghita
Comentarii Opera Comică pentru Copii | Vino să-ți iei doza de fericire! Share Opera Comică pentru Copii | Vino să-ți iei doza de fericire!
Opera Comica pentru Copii


Vino să-ți iei doza de fericire!

(Urmărind cele mai frumoase povești ale copilăriei în pași de dans; în această primăvară, la Opera Comică pentru Copii)

În 2011, un amplu studiu desfășurat în Norvegia, pe un număr de 50 797 de subiecți din medii sociale diferite, a demonstrat că participarea constantă la activități culturale, cum ar fi vizitarea unor muzee sau urmărirea unor piese de teatru, a unor concerte și spectacole ne face mai fericiți. 

Rezultatele au mai arătat că devenim inclusiv mai sănătoși și mai longevivi, datorită potențării sentimentului de satisfacție interioară, diminuării anxietății și a decuplării de griji și de stresul zilnic.

 În plus, mersul la teatru, concerte și spectacole îți mai antrenează ceva, în afară de dispoziția psihică: mintea și gustul estetic în general.  

Un motiv și chiar mai multe în plus să vrei să vii pe tot parcursul acestei primăveri la Opera Comică pentru Copii, ca să te bucuri de spectacolele de balet pe care instituția ți le-a pregătit: „Prinţ şi cerşetor”, „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”, „Frumoasa din pădurea adormită”.

O instituţie pentru copii  – dar nu numai

De ce mi-aş aduce copilul la un spectacol de balet sau de operă? Nu e prea pretenţios? Nu o să se plictisească? 

Nu, dimpotrivă, îi vei oferi accesul într-o lume privilegiată, ce induce o dependenţă benefică. Pentru că Opera Comică pentru Copii îşi gândeşte toate spectacolele cu focus pe sensibilitatea copiilor de azi, pe preferinţele lor, pe gusturile şi interesele acestora. Şi o face folosindu-se nu doar de sunete, recuzită creativă şi decoruri, ci și prin mijloace multimedia spectaculoase, prin proiecţii video care completează şi potenţează acţiunea scenică. 

Apoi mai este componenta educaţională implicită, pentru că titlurile stagiunii îţi fac cunoştinţă, într-o manieră accesibilă pentru cei mai mici spectatori, cu unele dintre cele mai reprezentative titluri de balet, operă şi musical din câte au fost create. 

Să nu uităm că Opera Comică pentru Copii rămâne singura instituţie lirică din România care oferă o stagiune permanentă dedicată lor, copiilor. 

Cu spectacole compuse special pentru cei mici, dar şi cu titluri adaptate ingenios sensibilităţii acestora. Prin intermediul lor, aşa cum se întâmplă şi la teatru sau la muzee, copiii învaţă fără să îşi dea seama că o fac, asimilând informaţii şi cunoştinţe în timp ce se simt bine sau se distrează. Ceea ce reprezintă cel mai eficient mod de educaţie contemporană.

Binele este cel care câştigă întotdeauna

Acesta este mesajul final, esenţial, al celor trei balete prezente în stagiunea de primăvară a Operei Comice pentru Copii. 

Trei titluri, unul clasic şi două româneşti, trei stiluri muzicale diferite, trei tipuri de coregrafii – un revigorant buchet sonor şi vizual, ce vă introduce în trei dintre cele mai îndrăgite poveşti din perioada copilăriei. 

„Frumoasa din pădurea adormită”

Frumoasa din padurea adormita la Opera Comica pentru Copii

Piotr Ilici Ceaikovski rămâne genialul Piotr Ilici Ceaikovski, un nume sinonim cu baletul clasic iar spectacolul său „Frumoasa din pădurea adormită”, conceput respectând la literă indicaţiile celebrului coregraf Marius Petipa, înseamnă un hit absolut al scenei.

O lume sonoră feerică, de vis, de o frumuseţe cum numai Ceaikovski putea imagina, pe care coregraful Cătălin Caracaş şi scenografa Adriana Urmuzescu o tratează cu grijă, eleganţă şi delicateţe, cu accent pe elementele de candoare, dar şi pe cele clasice.

„Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”

O cu totul altă abordare are compozitorul Cornel Trăilescu pentru baletul său „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”, oferind o muzică de tranziţie între tradiţia romantică şi modernism, extrem de sugestivă, accesibilă, care sugerează şi completează perfect mişcările dansatorilor. 

Celebra poveste a Albei ca Zăpada beneficiază de regia şi coregrafia Corinei Dumitrescu, cea care vă va fermeca prin abordarea sa nuanțată, în care veți regăsi un melanj ingenios între elemente clasice și contemporane. Și multă, multă culoare, așa cum îi stă bine unei povești nemuritoare.

„Prinț și cerșetor”

Fascinant este și universul sonor imaginat de compozitorul Laurențiu Profeta pentru baletul său „Prinț și cerșetor”. 

Pentru a apropia spectacolul de sensibilitatea celor mici, sunt prezente simboluri vizuale specifice universului primilor ani: jocuri de cuburi, puzzle-uri, sugestii grafice, coloristice „asemănătoare cu modelele ce trebuie decupate din cărţile şi jocurile celor mici”, conform scenografei Adrianei Urmuzescu.

În această montare, spaţialitatea se îmbină cu geometria, cele două lumi opuse, cea a prinţului şi cea a cerşetorului, fiind sugerate coregrafic şi vizual extrem de plastic şi eficient.

De ce e important să le vezi pe toate trei?

Pentru că oferă nu doar accesul către o lume a poveștilor spusă în pași de dans într-un cadru spectaculos, ci îți livrează inclusiv o prețioasă lecție de istorie.

Inclusiv  un acces către universul coregrafic atât de complex și variat, ajutându-te, în același timp, să îți formezi gândirea critică, prin observarea și conștientizarea diferențelor dintre cele trei titluri.

În plus, știai că atunci când urmărim un dansator, în concordanță cu teoria sistemului oglindă, creierul nostru imită în mod automat acțiunile celorlalți la nivelul sistemului motor? Și că făcând asta simți mai bine emoția transmisă de dansator?

Din februarie până în iunie inclusiv, baletele „Prinț și cerșetor”, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” şi „Frumoasa din pădurea adormită” pot fi urmărite doar la Opera Comică pentru Copii!

Te aşteptăm! 

Text de IOANA MARGHITA

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută