Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/03/2024
Eat & Drink

Ștefan Chirițescu | Vinul. Bucurie sau boală?

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Ștefan Chirițescu | Vinul. Bucurie sau boală? Share Ștefan Chirițescu | Vinul. Bucurie sau boală?
vinul


Vinul. Bucurie sau boală?

Am auzit des sintagmele acestea: „O zi fără un pahar de vin este o zi pierdută”, „Am băut un pahar de vin și m-a durut capul, sigur e de la sulfiți”, „Un pahar de vin e recomandat de doctor”. Sunt convins că și tu le-ai auzit și sigur ai auzit și altele.

O să încerc să fac un pic de curat între mituri și adevăr.

Primul mit care trebuie să cadă este „acest pahar de vin pe zi este sănătate curată”.

Fals, realitatea neplăcută este că alcoolul în sine este nesănătos. Niciun doctor din lume care are mintea acasă și o diplomă neluată de pe net nu va recomanda alcool. Nici mult, nici puțin. Prin urmare, vinul este o alegere de lifestyle, da, ajută la relaxare, da, ajută la socializare, dar nu ajută la sănătate. Deci, ține de fiecare dintre noi ce alegeri facem.

Sulfiții în vin. Mitul prin care vinul devine prost.

De fapt… Sulfiții sunt antioxidanți, adică ajută aromele naturale ale vinului și ale strugurilor să nu se oxideze dacă ajung în contact cu oxigenul. Au efecte antimicrobiene, inhibând dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor care ar putea da vinului un gust neplăcut.

Sulfiții mai fac un bine, păstrează prospețimea aromelor și a culorii vinurilor. Și da, există concentrații maxime, plecând de la o observație de bază, toate vinurile conțin în mod natural dioxid de sulf (până la 10 mg/l), care poate fi degajat în timpul de fermentație naturală a strugurilor. Orice vin care conține o cantitate mai mare de 10mg/l trebuie să aibă scris pe etichetă: „conține sulfiți”.

Concentrațiile maxime de sulfiți pentru vinurile obținute pe teritoriul țării noastre sunt după cum urmează: 150 mg/l în vinuri roşii seci, 210 mg/l în vinuri albe şi roze seci, 260 mg/l în vinuri albe şi roze demiseci, 300 mg/l în vinuri roşii, albe şi roşii dulci, care conţin zahăr residual, 400 mg/l în vinurile albe licoroase.

Morala?

Dacă vă este teamă de sulfiţi, nu aveţi de ce! Dacă, totuși, aveți opreliști mentale, încercați mai degrabă vinuri roșii seci. Da, sunt mai sănătoase, mai ales dacă sunt mai tinere.

vinul

Taninii, alt mit urban și nu doar în vin.

Aproape tot ce se găsește în vinul roșu, cu excepția alcoolului și a apei, se numesc polifenoli. Polifenolii sunt taninurile, pigmentația, aromele vinului, rezveratrolul și cam încă 5000 de amestecuri de plante. Toate aceste amestecuri, dar mai cu seamă taninurile ajută la reducerea plăcilor de colesterol din vasele de sânge.

Vinul este un tip de lifestyle, vinurile bune aduc bucurie, dacă știi să fii moderat, iar sulfiții și taninurile (care, apropo, există doar în vinurile roșii) sunt doar niște elemente care nu au cum să-ți facă rău. Bucură-te responsabil!

Text de ȘTEFAN CHIRIȚESCU |

Citește mai multe articole din EAT & DRINK.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută