Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/03/2024
Muzică

ALEGERILE CLAUDIEI | Jack Antonoff: Bleachers

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii ALEGERILE CLAUDIEI | Jack Antonoff: Bleachers Share ALEGERILE CLAUDIEI | Jack Antonoff: Bleachers
Jack Antonoff Bleachers


Jack Antonoff: Bleachers | „Acesta este primul album în care exprim gânduri și sentimente pe care, în trecut, le consideram imposibile.”

Inspirat de estetica filmelor lui John Hughes (The Breakfast Club, Pretty in Pink, Sixteen Candles), care au devenit, în Statele Unite, simbolice pentru atmosfera anilor ‘80, în 2013, producătorul Jack Antonoff (cunoscut pentru colaborările cu Taylor Swift, Lana Del Rey sau St. Vincent), atunci membru al trupei Fun, a început să lucreze la un nou proiect, Bleachers, care a prins viață un an mai târziu, odată cu lansarea albumului Strange Desire.

Combinând elemente indie, rock și synth-pop, debutul (format din 11 piese în care le regăsim și pe Grimes și Yoko Ono) s-a remarcat prin versurile sale sincere și introspective, care explorează teme precum dragostea, trecerea timpului, nostalgia și căutarea identității.

Începând prin „I want to be grateful/ I really wanna be grateful”, LP-ul poartă ascultătorii prin nopți de vară, petreceri unde invitații amintesc de personajele din albumele Queen, eroi adormiți pe banchetele din spate ale mașinilor, speranțe („Love will wake us, love won’t break us”) și momente dificile (piesa Like a River Runs fiind dedicată surorii lui Antonoff, Sarah, pe care a pierdut-o când avea 18 ani), concluzia fiind clară: persoanele potrivite te vor iubi exact așa cum ești.

În 2015, producătorul a lansat albumul Terrible Thrills, Vol. 2, o continuare a materialului de debut, alcătuit din melodiile existente pe Strange Desire, interpretate de această dată de artiste precum Sara Bareilles, Charli XCX, Carly Rae Jepsen, Tinashe, Elle King, Sia și Natalie Maines:

„Îmi aud piesele în tonuri feminine înainte să le modific pentru vocea mea. Ideea de bază a acestui proiect este ca ascultătorii să perceapă muzica așa cum o aud și eu în mintea mea, reinterpretată de cele care m-au inspirat să compun.”

Doi ani mai târziu, Bleachers a revenit cu Gone Now, care, continuând temele specifice discografiei lui Antonoff, are la bază bucuria descoperirii de sine și a conectării cu cei din jur. Pentru a sărbători lansarea albumului, artistul a reconstruit camera sa din copilărie, pe care a transformat-o într-o experiență interactivă, în care fanii puteau intra pentru a asculta piesele înainte de lansarea oficială:

„Când m-am gândit la locul în care acest album a fost conceput, m-am gândit la această cameră. Mi-am dorit să împărtășesc anumite sentimente și trăiri într-un spațiu care este profund legat de originea și evoluția mea.”

Păstrând ideea coloanelor sonore ale anilor ‘80, Gone Now abordează dificultățile asociate cu înaintarea în vârstă și cu sentimentul de tristețe cauzat de lipsa celor dragi, deschizându-se, din nou, prin „I feel like I’m missing more and more and more every time/ I wanna be grateful”.

Chiar dacă proiectul servește ca o afirmare a dorinței de a găsi aspectele pozitive și valoroase ale vieții pentru a le aprecia în ciuda pierderilor suferite („All the hope I had when I was young/ I hope I wasn’t wrong”), cele 12 melodii rămân profund ancorate în sentimente de doliu, regret și dor, care fac personajele să înțeleagă cât de fragilă este viața și de ce merită trăită: „Come on, you survived/ You’ve just gotta give yourself a break”.

Anul 2021 a adus al treilea material din discografia Bleachers, Take The Sadness Out of Saturday Night, anunțat prin piesa Chinatown, realizată în colaborare cu Bruce Springsteen: „We don’t have to break every dream we’ve ever known/ Gonna make it alright running from tomorrow”.

Fiind o continuare a sunetului distinctiv al formației, albumul explorează o varietate de teme și emoții, de la bucurie și optimism până la tristețe și nostalgie, titlul sugerând intenția de a găsi lumină chiar și în cele mai întunecate locuri.

Reflectând asupra unei iubiri care se destramă și visând la ceea ce urmează, cele 10 melodii sunt aproape bântuite de fantome, de persoane pierdute și de credința în sentimente mult mai puternice decât noi, în special în producții precum Secret Life, Strange Behavior sau What’d I Do With All of This Faith: „If we take the sadness out of Saturday night/ I wonder what we’ll be left with/ Anything worth the fight?”

Pe data de 8 martie 2024, Jack Antonoff (căruia i s-au alăturat, în 2023, Evan Smith, Mike Riddleberger, Mikey Freedom Hart, Sean Hutchinson și Zem Audu) a lansat al patrulea LP din cadrul proiectului, Bleachers, care, după o călătorie de aproape 10 ani (în care a fost premiat cu 10 Premii Grammy), funcționează ca o exprimare autentică a viziunii, sunetului și identității artistului.

Jack Antonoff Bleachers

Pornind de la versurile „We were just kids/ It wasn’t over when it ended”, materialul discografic menține nostalgia pentru trecut și pentru momentele și locurile care nu mai sunt, văzute acum prin lentila unui protagonist care a găsit bucuria despre care vorbea cu ani în urmă (bucurie pe care compozitorul o atribuie, în multiple interviuri, soției sale, actrița Margaret Qualley, căreia i-a dedicat piesa Isimo).

Introducând referințe precum Patti Smith (I Am Right On Time) sau David Bowie („I’m not the man who sold the world”) și vorbind despre viața lui în lumina reflectoarelor („I guess I’m New Jersey’s finest New Yorker/ Unreliable reporter, pop music hoarder”), Jack Antonoff onorează, alături de colaboratori precum Lana Del Rey (Alma Mater) și Florence Welch (Self Respect), atât iubirea lui pentru Bruce Springsteen, cât și romantismul filmelor lui John Hughes:

„Am început să compun când aveam 14 sau 15 ani, iar sora mea mai mică era bolnavă. Toate experiențele mele formative au fost marcate de această pierdere masivă, grea și dureroasă.

Am crezut că misiunea mea este să scriu despre doliu din perspectiva vârstei, dar apoi am întâlnit-o pe Margaret și am început să mă întreb cum poți să treci printr-o pierdere atât de devastatoare și totuși să explorezi și alte aspecte ale vieții.

Acesta este primul album în care exprim gânduri și sentimente pe care, în trecut, le consideram imposibile.”

Text de CLAUDIA ALDEA | ALEGERILE CLAUDIEI

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută