Jesse Armstrong este cu siguranță unul dintre marii scenariști contemporani și odată cu serialul Succession și-a pus cu adevărat amprenta în istoria televiziunii.
Dragostea mea nețărmurită față de Succession, serialul fenomen al celor de la HBO, nu poate fi transpusă în cuvinte. Am mai spus-o și-o să rămân la părerea că toate cele patru sezoane care au rulat din 2018 și până anul trecut sunt printre cele mai (dacă nu cumva cele mai) valoroase și de calitate minute de televiziune care au fost transmise pe micul ecran de la The Sopranos încoace.
Dar nu despre asta e vorba. E vorba despre Jesse Armstrong, creatorul acestui serial.
Uitându-mă înapoi la cariera lui, Armstrong nu a rămas prea atașat vreunui proiect de televiziune mai mult de 5-6 episoade. A mai colaborat la Veep și Black Mirror, pentru care a scris câte un episod, și singurul serial la care a avut continuitate și pe care l-a și creat este Peep Show, o comedie britanică ce a rulat din 2003 până în 2015, despre doi colegi de apartament care nu au nimic în comun, dar ale căror vieți se lovesc mereu de tot felul de obstacole.
Spre rușinea mea, nu știam prea multe despre acest serial, dar am înțeles că a fost un fenomen în Marea Britanie și că umorul de tip British e la el acasă.
De aici și până la a reuși să convingă forurile superioare de la HBO că un serial despre o familie din Statele Unite care se ceartă în fiecare episod, e filmat aproape ca un mockumentary și în care limbajul aferent Wall Street-ului reprezintă cam 30% din dialogul per episod e cale lungă. Mai ales că Succession venea ca succesor direct al celui mai de succes serial din toate timpurile, Game of Thrones, deci miza era uriașă.
Și iată că acum, cinci ani mai târziu, decizia de a da undă verde acestui serial s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune din istoria televiziunii.
Nu numai că Armstrong a câștigat Emmy-uri și Golden Globes-uri pe bandă rulantă, dar a demonstrat că un serial poate avea succes și dacă nu include dragoni, explozii, zombie sau alte elemente care să îți fure ochii. Atât timp cât e scris bine și știe ce butoane să apese astfel încât să-l facă pe spectator să se uite, e suficient.
O minte care a putut să producă o astfel de poveste nu poate decât să vină cu ceva și mai bun data viitoare. Fapt pentru care sper că cei de la HBO vor da încă o dată dovadă de înțelepciune și-l vor ține aproape pe Armstrong, în speranța că poate mai vine cu ceva nou și interesant. În orice caz, este cu siguranță unul dintre marii scenariști contemporani și cred că odată cu acest serial și-a pus cu adevărat amprenta în istoria televiziunii.
Text de ȘTEFAN IANCU | POINT OF VIEW
Citește mai multe articole din FILM.