Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/02/2024
Viața Orașului / CityZen

”De 207 ani – tănărul Muzeu Brukenthal” de Dr. Alexandru Constantin Chituță

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”De 207 ani – tănărul Muzeu Brukenthal” de Dr. Alexandru Constantin Chituță Share ”De 207 ani – tănărul Muzeu Brukenthal” de Dr. Alexandru Constantin Chituță


Înființarea Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, primul muzeu public din sud-estul Europei este meritul unuia dintre cei mai importanți sași transilvăneni – Samuel von Brukenthal (1721-1803).

Gândit în spirit egalitarist, de impulsionare a științei, înțelepciunii, frumosului, cercetării, dezvoltării și progresului, programul său își propunea realizarea unui muzeu, a unei biblioteci și a unui colegiu, etape esențiale în fondarea unei viitoare universități.

Brukenthal a contribuit la modernizarea orașului Sibiu. A sprijinit înființarea orfelinatelor, deschiderea școlilor, apariția primelor tipografii, a primelor jurnale și reviste și înființarea societății de muzică, lectură și științe.

Brukenthal a inițiat cultivarea cartofului și trifoiului în Transilvania, a cultivat la Avrig ananași, portocali, lămâi și arbori de nucșoară.

Palatul Brukenthal din Avrig

Muzeul Național Brukenthal subliniază astăzi tradiția premierei și unicității. A devenit primul muzeu din România distins cu Premiu Europa Nostra și de asemenea este primul muzeu din România înregistrat și afirmat ca brand cultural. În anul 2019 Muzeul a găzduit și dineul de lucru la Summitul Uniunii Europene.

Astăzi, în Muzeul Național Brukenthal pot fi descoperite cea mai importantă colecție de pictura flamandă și olandeză în teritoriul cuprins dintre Viena și Sankt-Petersburg, Herbarul Baussner – cel mai vechi din Europa de Sud-Est și printre cele mai vechi din lume, cea mai veche colecție de ghipsuri și cea mai mare colecție de dinți de rechini fosili din România.

„Portret de bărbat cu tichie albastră”, cea mai importantă lucrare din colecția Brukenthal; singurul Van Eyck din România.

De asemenea, Muzeul Național Brukenthal găzduiește muzeul farmaciei, muzeul cinegetic, muzeul de istorie și artă contemporană. Galeria de Artă Europeană are expuse piese unicat în România realizate de artiștii: Jan van Eyck, Memling, Tițian, Rubens, Antonello de Messina, Lorenzo Lotto, Bouts, Bruegel ș.a.m.d.

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Voi când l-ați vizitat ultima dată?

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută