Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/02/2024
Artă & Cultură / Carte

B.D. | Primul manual românesc de realizare a unui roman grafic

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii B.D. | Primul manual românesc de realizare a unui roman grafic Share B.D. | Primul manual românesc de realizare a unui roman grafic
roman grafic


Editura Muzeului Național al Literaturii Române publică în 2024 primul manual românesc de realizare a unui roman grafic

Vrei să realizezi un roman grafic, dar te întrebi cum poți face acest lucru? Vrei să pătrunzi în lumea „artei secvențiale” să dai viață poveștilor și eroilor din imaginția ta?

Iată acum un manual care te va ajuta și-ți va îndruma pașii în a-ți crea propriul roman grafic. Se spune că o imagine valorează mai mult decât o mie de cuvinte, iar un roman grafic… are o mie de imagini care spun povestea înlocuind cuvintele (dar nu pe toate)!

roman grafic

Editura Muzeului Național al Literaturii Române publică primul manual românesc de realizare a unui roman grafic.

Autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu a conturat și a dat viață acestui volum, o idee care îl preocupă de ceva timp și care, după cum spune el, „și-a găsit momentul oportun de a vedea lumina tiparului, mai ales că acum este binevenit pentru prima generație de elevi înscriși la Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate.

Benzile Desenate în România încep să fie din ce în ce mai prezente în viața elevilor de toate vârstele, fie ca elemente de studiu la școală, fie ca elemente de relaxare și invitație la lectură, dar apar din ce în ce mai des și în lista de lecturi ale adulților! Iar aceștia încep să fie consumatori de romane grafice care, spre deosebire de revistele sau albumele de benzi desenate, propun de obicei o poveste consecventă, la fel ca un roman. Astfel, romanele grafice tratează adesea teme mature, iar desenele sunt mai detaliate și mai complicate pentru a atrage cu adevărat cititorul trecut de vârsta a doua.

roman grafic

Dar cum apar romanele grafice?

Majoritatea autorilor de benzi desenate primesc idei pentru povestiri, au chiar ei înșiși scenarii proprii, după care se apucă de lucru: schițează ideea și apoi transformă acea schiță în cadre și paragrafe, capitole și astfel se conturează romanul grafic. Pare simplu? Volumul „Romanul meu grafic” – caiet de lucru, metode și sfaturi utile de Mihai I. Grăjdeanu vine să răspundă acestei întrebări și îi provoacă pe iubitorii benzilor desenate să-și încerce talentul și inspirația pentru a pune pe hârtie ideile lor.

roman grafic

Un roman grafic, așa cum sugerează și numele, este un roman care spune o poveste completă prin ilustrații.

Acesta va oferi tipul de rezoluție la care se așteaptă cititorul. În mod efectiv, acest lucru face ca un roman grafic să fie mai lung și mai substanțial decât o revistă sau un album de benzi desenate, care poate fi un fragment serializat dintr-o narațiune mai largă. De asemenea, romanele grafice sunt tipărite în format de carte, la fel ca un roman. Uneori, mai multe numere ale unei reviste de benzi desenate, sau mai multe serii de benzi desenate apărute în ziar pot fi publicate ca roman grafic.

Text de MĂDĂLINA C. DIACONU | B.D.

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută