Pentru că pe 8 martie sărbătorim Ziua Femeii, îți prezentăm cinci femei care au scris istorie și îți spunem cum poți da de amprentele lor în Sibiul zilelor noastre.
Ce legătură există între excentrica artistă Frida Kahlo și Sibiu?
Cum o poți întâlni pe actrița Isabelle Huppert, ”regina rolurilor psihotice”, la o simplă plimbare prin oraș?
Cum poți face o incursiune în universul Agathei Christie în centrul burgului?
În ce loc din Sibiu poți asculta vocea inconfundabilă a Mariei Callas?
Știai că sunt și personaje fictive a căror poveste prind glas în spațiile culturale ale citadelei?


Chipul și numele Fridei Kahlo e peste tot: în propriile picturi, în lucrări de graffiti pe pereții clădirilor, în topul celor mai mari artiste ale lumii. Frida a avut o viață tumultoasă cu episoade cunoscute de toată lumea: elevă eminentă într-o școală de băieți, accidentul de autobuz, căsătoria cu Diego Rivera, aventurile ei cu Lev Troțki, sprâncenele îmbinate, picturile prin care și-a dezvăluit sufletul, moartea la doar o săptămână după ce împlinise 47 de ani.
Cu toate că s-au scurs 70 de ani de la moartea sa, arta Fridei Kahlo continuă încă să inspire! Un grup de studenți de la secția Coregrafie din cadrul ULBS a adus pe scenă spectacolul – dans ”Frida Kahlo”, în care coregrafia are corespondențe în biografia și opera artistei mexicane. Albume de artă cu lucrările ei pot fi răsfoite în orice librărie din oraș.


Isabelle Huppert e unul dintre numele glorioase ale cinemtografiei franceze contemporane. Născută în luna martie a anului 1953, actrița a avut roluri memorabile în filme precum ”Pianista” în regia lui Michael Haneke, ”8 femei” în regia lui François Ozon sau ”Elle” în regia lui Paul Verhoeven. Huppert a apărut în peste 150 de filme care dețin un palmares spectaculos de premii.
Actrița a fost prezentă în anul 2018 la FITS, iar venirea sa la Sibiu a fost marcată printr-o stea pe Aleea Celebrităților pe care o poți vedea în orice moment al zilei în Parcul Cetății. Tot acolo poți admira și stelele altor femei remarcabile, precum cele ale actrițelor Maia Morgenstern și Charlotte Rampling, ale dansatoarelor Sasha Waltz, Marie Chouinard, María Pagés sau ale unor femei care au fondat cele mai importante companii de dans din lume, Ariane Mnouchkine și Noa Wertheim.


Universul Agatha Christie e mare, foarte mare, cu zeci de romane și piese de teatru. Cărțile sale s-au vândut în peste două miliarde de exemplare în întreaga lume. Dacă personajele ei Hercule Poirot și Miss Marple au devenit legendare, există un secret pe care puțini îl cunosc: Agatha a ajuns miliardară din scris fără să scrie un rând cu mâna ei! Suferea de disgrafie, o tulburare de învățare care afectează abilitățile de scriere, așadar, ”și-a scris” toate cărțile dictându-le altcuiva. Biografie ei e o sursă uriașă de inspirație și în zilele noastre. Cărțile ei sunt ușor de găsit la Librăria Humanitas.


În ciuda unei cariere care a înflorit mai puţin de două decenii, amplitudinea vocii, prezenţa sa scenică, virtuozitatea cu care interpreta rolurile dificile şi personalitatea sa incandescentă şi exigentă o definesc pe Maria Callas ca una dintre cele mai importante şi recunoscute legendele ale operei, o divă prin excelenţă. A fost considerată cea mai mare cântăreaţă de operă a tuturor timpurilor încă de când avea 30 de ani. A reușit recordul unic de a fi aplaudată la scenă deschisă timp de 30 de minute. O serie de cărți și documente audio cu și despre Maria Callas pot fi consultate la Biblioteca Județeană ASTRA.


Pe final vom face referire la una dintre cele mai cunoscute figuri din mitologia greacă, Antigona, doar cât să ne îndreptăm spre o poveste care abia acum începe să devină cunoscută, cea a surorii sale Ismena, căreia actrița Cristina Ragos i-a dat formă și viață cu tandrețe și sinceritate într-un one women-show de senzație care se joacă frecvent la Centrul Cultural Habitus. Un personaj feminin periferic, un suflet rătăcit și hăituit, excelent recuperat și adus în lumina reflectoarelor de actrița Naționalului sibian. De neratat!
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 2, 16-29 februarie 2024