Fenomenul Poke
Bolurile cu ingrediente sănătoase, fresh și sățioase, de inspirație hawaiiană, câștigă teren în toată lumea
Bolurile Poke, disponibile și la noi prin intermediul serviciilor de livrare la domiciliu precum, și offline, în restaurante, sunt o sinteză culinară a vremurilor pe care le trăim. Combinațiile delicioase sunt inspirate de departe, au exact cantitatea de exotism care să ațâțe curiozitatea, dar se bazează pe ingrediente proaspete, foarte atent selecționate. Au rețete predefinite, preferatele fiind însă cele personalizate, căci poți umple un bol Poke fix cum vrei și cu ce vrei.
Poke e un fel de mâncare apărut din spuma valurilor hawaiiene.
În graiurile polineziene, folosite și în Hawaii, înseamnă „bucată”, „ceva tăiat”, n-au de-a face cu vorba englezească tălmăcită prin „ciupitură”, deci se pronunță cam cum se citește pe românește. La origini, se tăia în cubulețe orice tip de carne, însă cele mai apreciate erau bucățelele de pește crud marinat, îndeobște în ulei de susan sau în sos de soia.
Azi sunt puse într-un soi de salată cu de toate, de la un pat de orez la alge, roșii, castraveți, edamame, avocado, totul garnisit cu sosuri care să facă diferența. Se pot face similitudini cu sushi, însă exportarea combinațiilor de tip Poke de pe malurile Hawaii-ului pe unele asiatice nu i-a alterat puternicul caracter original, chit că s-a îmbogățit cu contribuții locale coreene și japoneze, precum kimchi sau wasabi.
Fuziunea bucătăriilor hawaiiană și latino face ca azi, Poke să fie inclus și în tacos, după modelul ceviche.
Expansiunea Poke a început în primul deceniu al secolului XXI și a avut un punct determinat în momentul în care a ajuns pe Coasta de Vest a Americii, unde a devenit mâncarea preferată a surferilor: Poke e ceva ușor, dar sățios, te hrănește la propriu cu texturi și gusturi diferite, care fac casă bună în același bol, însă și vizual, prin cromatica apetisantă a ingredientelor.
De pe Coasta de Vest vine și stilul în care sunt decorate restaurantele cu acest specific.
De acolo au pătruns și-n Europa, după ce doi tineri, desigur, antreprenori, au deschis un prim restaurant Poke House la Milano, pentru a se extinde apoi în restul Italiei, în Spania, România, Portugalia, Franța, Marea Britanie – toate astea, doar pentru că o italiancă pe nume Vittoria, aflată la studii, a remarcat ce mâncau surferii din California după o zi de luptă cu valurile, apoi, revenită pe meleaguri lombarde, i-a mărturisit asta compatriotului său Matteo, pe atunci Country Manager al Glovo în Italia.
Am descoperit bolurile Poke (mai am un pic până să dobândesc unul reutilizabil) spre finalul anului trecut și conținutul lor a devenit unul dintre felurile mele preferate de mâncare. Îmi place ideea de a-mi alege tipul, baza, sosul, proteina, ingredientele, ceva crocant. Favoritul meu e un bol cu quinoa, creveți, mango, avocado, castraveți, alge, maioneză. Îl consum fie la mall, fie acasă, unde-l aduce curierul. Și mănânc din acest Poke până aproape fac poc!
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.