Povești de dragoste din culisele Pop culture
În universul cinematografiei, literaturii și muzicii, mitul iubirii poate fi analizat ca un fenomen cultural care reflectă valorile și normele societății în care trăim, reprezentările lui depășind granițele individuale și transformându-se în adevărate legende urbane. Cu toate acestea, dacă privim dincolo de reflectoarele strălucitoare, constatăm că limbajul comun prin care oamenii își explorează propriile experiențe devine aproape de nerecunoscut și că, dincolo de aparențe, fiecare creație Pop Culture vorbește despre diferite aspecte definitorii pentru natura umană.
Atunci când ne gândim la istorisiri reale, ne putem orienta, pentru început, către personaje (adesea istorice) care au continuat să trăiască în memoria colectivă prin intermediul literaturii și filmului. Printre ele, povestea de dragoste dintre Marcus Antonius și Cleopatra rămâne una dintre cele mai captivante din toate timpurile. Popularizată și pusă în scenă ulterior de William Shakespeare, idila celor doi vorbește atât despre tema iubirii la prima vedere, cât și despre cea a iubirii inaccesibile.
După ce s-au cunoscut în anul 41 î.Hr., legătura lor a stârnit un val de nemulțumiri în Roma, unde generalul a fost acuzat de trădare după ce a renunțat la soția sa, sora lui Octavian, în favoarea reginei egiptene. Cel mai memorabil aspect din istoria lor s-a întâmplat în urma Războiului Civil dintre cei doi conducători, finalizat, în 31 î.Hr., cu Bătălia de la Actium. Crezând că iubita sa a murit, Marcus Antonius a luat decizia de a se sinucide prin înjunghiere. La aflarea veștii despre moartea lui, Cleopatra a fost atât de devastată încât, conform relatărilor istoricilor, în anul 30 î.Hr. și-a pus capăt vieții printr-o mușcătură de șarpe.
Marcus Antonius și Cleopatra (Elizabeth Taylor și Richard Burton în filmul Cleopatra, 1963)
Alături de reinterpretarea adusă de Shakespeare în 1607, în universul cinematografic, pelicula din 1963, cu Elizabeth Taylor și Richard Burton în rolurile principale, a marcat debutul celebrei și tumultuoasei lor relații în spațiul Pop culture. Din cauză că amândoi erau căsătoriți cu alți parteneri în acea perioadă, au fost criticați îndelung de presa vremii, care i-a catalogat drept „Bonnie și Clyde de Hollywood”. Relația a continuat să fie subiect de controverse și interes public până în anul 1976, când, după cel de-al doilea divorț, au pus oficial capăt poveștii.
Cu toate acestea, după aproape 50 de ani, imaginea lor încă există în imaginarul colectiv prin legendele asociate bijuteriilor pe care Burton le-a achiziționat de-a lungul vieții pentru Elizabeth („I introduced Liz to beer, she introduced me to Bvlgari”).
Napoleon Bonaparte și Joséphine de Beauharnais (Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby în filmul Napoleon, 2023)
O altă conexiune complexă este cea dintre Napoleon Bonaparte și Joséphine de Beauharnais (explorată și în biopic-ul din 2023, cu Joaquin Phoenix în rol principal). În 1796, la vârsta de 26 de ani, Napoleon s-a căsătorit cu Josephine, care era cu zece ani mai în vârstă decât el. Inițial un aranjament politic și social (Josephine era o femeie extrem de bogată, ceea ce a contribuit la ascensiunea lui Napoleon în lumea politică), căsătoria a devenit, pe parcurs, reală, cei doi îndrăgostindu-se cu adevărat unul de celălalt.
Chiar și în acest context, relația lor a fost marcată de infidelitate, iar în 1809, din dorința lui Napoleon de a-și continua dinastia printr-un moștenitor (ceea ce Josephine nu îi putea oferi), cei doi au divorțat, elementele dramatice, politice și romantice făcând ca povestea să fie amplificată și perpetuată în literatură, teatru și cinematografie până în prezent.
Bonnie & Clyde | Frida Kahlo și Diego Rivera | Regina Victoria și Prințului Albert
Tot din categoria poveștilor istorice, ne amintim și de Bonnie Parker și Clyde Barrow, un cuplu devenit faimos în timpul Marii Crize Economice din Statele Unite. Între anii 1932 și 1934, cei doi au jefuit numeroase bănci și magazine, adesea folosind arme automate și mașini rapide pentru a scăpa de poliție. După ce au dobândit notorietate cu ajutorul unor fotografii care au contribuit la creșterea interesului publicului și presei față de activitățile lor, duo-ul a reușit să evite capturarea timp de doi ani cu sprijinul acordat de complici și simpatizanți.
În 1934, după o acțiune a FBI-ului, cei doi au fost împușcați mortal în timp ce conduceau prin Louisiana. După uciderea lor, prin intermediul fotografiilor, imaginea de rebeli romantici care se opun unui sistem nedrept și corupt a fost amplificată de presă și de Popular culture, transformând cuplul într-un simbol al culturii americane din perioada crizei.
Billie Holiday și Louis McKay
Nu putem uita nici de Salim și Anarkali, una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste din cultura indiană, în care un prinț se îndrăgostește de o dansatoare de la curtea imperială, de Marie și Pierre Curie, care au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică, în 1903, pentru descoperirea radioactivității, de Regina Victoria, care a plâns pierderea Prințului Albert timp de 40 de ani, purtând negru până la moartea ei, în 1901, de Frida Kahlo și Diego Rivera, care și-au influențat semnificativ lucrările unul altuia, și de Billie Holiday și Louis McKay, subiect explorat în autobiografia cântăreței, Lady Sings the Blues (transformată într-un biopic cu Diana Ross în rol principal).
John Lennon și Yoko Ono | John F. Kennedy Jr și Carolyn Bessette | David Bowie și Iman Abdulmajid
Alături de cuplurile menționate anterior, atunci când vorbim despre povești reale din universul Pop culture, putem explora și relații celebre care au rămas în imaginația publicului. Pe lângă Elizabeth Taylor și Richard Burton, una dintre cele mai discutate legături din lumea artistică a fost cea dintre John Lennon și Yoko Ono. După ce s-au întâlnit în cadrul unei expoziții din Londra, cei doi s-au căsătorit în 1969, devenind cunoscuți atât pentru colaborarea artistică, dar și pentru activismul lor (un exemplu fiind faimoasa acțiune Bed-ins for Peace, în cadrul căreia au petrecut o săptămână în pat pentru a protesta împotriva războiului din Vietnam).
După o perioadă de separare în anii ’70, cuplul a revenit, dar povestea lor a fost întreruptă tragic atunci când John Lennon a fost asasinat, în 1980. O altă poveste tristă este cea dintre John F. Kennedy Jr. și Carolyn Bessette, doi îndrăgostiți care au captivat atenția presei și publicului datorită stilului și eleganței lor (fiind considerați The „It” Couple of the 90s), dar care și-au găsit sfârșitul într-un accident de avion, în timp ce se îndreptau spre Massachusetts, în 1999.
Grace Kelly și Prințul Rainier de Monaco | Ava Gardner și Frank Sinatra
O istorie discutată până în prezent este și cea care îi are în prim-plan pe Grace Kelly și Prințul Rainier de Monaco. După ce s-au întâlnit în 1955 la Festivalul de Film de la Cannes, un an mai târziu, Prințul i-a oferit actriței un inel de logodnă (pe care îl poartă în filmul High Society) aparținând Casei Cartier. După căsătorie, Grace Kelly a renunțat la cariera sa și s-a dedicat rolului de prințesă până în anul 1982, când a suferit un accident de mașină fatal. Tot din perioada Old Hollywood, cuplul format din Ava Gardner și Frank Sinatra a reprezentat una dintre cele mai tumultuoase și mediatizate povești de dragoste ale vremii, căsnicia lor ținând șase ani.
Dacă ne apropiem de prezent, printre cele mai durabile și admirate relații din lumea muzicii și modei se numără cea dintre David Bowie și Iman Abdulmajid, care, îndrăgostindu-se la prima vedere după ce s-au întâlnit datorită unor prieteni comuni, în 1990, s-au căsătorit doi ani mai târziu, rămânând împreună până la moartea artistului, în 2016.
George și Amal Clooney | Elton John și David Furnish | Viola Davis și Julius Tennon
Dacă discutăm despre legături remarcabile din sfera celebrităților, nu putem uita nici de cuplurile compuse din George și Amal Clooney, Viola Davis și Julius Tennon, Elton John și David Furnish, Blake Lively și Ryan Reynolds sau Matthew Broderick și Sarah Jessica Parker, fiecare poveste spunând ceva despre modul în care percepem iubirea și miturile ei în spațiul Pop culture.
Citește mai multe articole din LIFESTYLE.