Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/01/2024
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Brânzăresele fără dubii

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Brânzăresele fără dubii Share PE GUSTUL NOSTRU | Brânzăresele fără dubii
Brânzăresele


Brânzăresele fără dubii

Pe la finalul toamnei am participat la un eveniment organizat de Caiete de Rețete în piața Astra din Brașov unde am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva dintre producătorii care-și vând marfa la tarabe.

Cel mai mult am discutat cu trei doamne din hala de lactate: trei brânzărese.

Brânzăresele BrânzăreseleEra o discuție în șase persoane: doamnele, organizatorul și Lucian Dragomir – producător de legume bio, invitatul meu. Pe mine, discuțiile consensuale în grup mă plictisesc de moarte. În general, le accept doar tête-à-tête, dar deja când ne înmulțim la masă încerc să mă eschivez, fac tot felul de glume contextuale neavenite, doar pentru a mai rupe din monotonia acestui „a fi de acord”. Datul dreptății constituie doar parțial o consolidare a propriei teze.

" "

În grup nici interogarea nu funcționează cum trebuie. Răspunsurile sunt, de cele mai multe ori, previzibile, de paradă. Adevărul apare în intimitate. Bârfa sau informația pe surse așișderea. Nu te poți confesa, mai ales unui străin, cu martori. Mai ales cu cei pe care îi poți deranja și nici nu vrei să te expui oprobiului celorlalți. Acolo mimezi apartenența la gașcă fără loc de mici derapaje. Clamezi nemulțumirile colective chiar dacă ești doar parțial de acord cu ele.

Brânzăresele

foto © fb.com/CaieteDeRetete

În acest context, am hotărât că e cazul să bag, senin, bățul prin gard: „Doamnelor, care dintre voi face cea mai bună brânză?”.

Răspunsul, prompt, a căzut ca barosul lui Thor: niciuna dintre ele nu gustase din produsele celorlalte, ba mai mult, niciuna nu gustase, vreodată, altă brânză. „Păi, nu fac eu destulă, ce? nu-mi ajunge a mea?”, îmi răspunde una dintre doamne, după ce insistasem și întrebasem dacă nu a gustat nici măcar vreun alt tip de brânză de la supermarket.

Cea mai tânără dintre interlocutoare bătea în 50 de ani și are 40 de vaci.

Am întrebat-o dacă nu a încercat vreodată să matureze și mi-a zis că nu are rost, că oricum o vinde pe cea proaspătă imediat. Bun, deci aflu că validarea calității se subînțelege din faptul că nu rămâne cu marfă nemăritată. Ba mai mult, gustul tău coincide cu cel al cumpărătorului. Clientul probabil că a gustat și de la concurență și a ales produsul tău, așa cum alții au ales brânza de la taraba vecină.

Cât timp nu rămâi cu marfa nevândută e bine și consider că și faptul că te pricepi să faci unul, două tipuri de brânză bine e destul. Îți stăpânești nișa.

Însă nu pot concepe lipsa curiozității. Și, chiar dacă știi că nu o să schimbi niciodată nimic, tot ar trebui să încerci, cine știe, poate îți place. Dacă faci doar brânză proaspătă și caș poate o să te lingi pe degete după o felie de cașcaval. E ca și cum refuzi să folosești focul pentru a te încălzi doar pentru că te-ai obișnuit să dormi în frig.

Citește mai multe articole din EAT & DRINK.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută