Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/01/2024
Artă & Cultură

Ciprian Ștefan va (pre)găti ”Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe din vremea studenție

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Ciprian Ștefan va (pre)găti ”Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe din vremea studenție Share Ciprian Ștefan va (pre)găti ”Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe din vremea studenție


La Răceala piftiilor, managerul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan va (pre)găti sâmbătă, 13 ianuarie, ,,Popricaș din Banatul Montan”, după o rețetă culeasă și dusă mai departe încă din vremea studenției!

,,Ei, povestea e tare interesantă! Am trăit-o în vremea studenției la Timișoara, când mergeam la Ruga de Tincova, comuna Sacu, județul Caraș-Severin. Acolo Ruga era pe 8 noiembrie de Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

" "

Plecam cu trenul de la Timișoara și făceam cam 1h 20 min până la halta Sacu, era un tren personal Timișoara – Caransebeș. No, când am mers prima data la rugă, invitat la o familie tare frumoasă, am coborât în halta Sacu și ia-o la pas până la Tincova. Pe drum domnișoara care mă invitase cunoștea bine oameni care erau în fața porții, îi saluta și-i întreba dacă au “goști”! Răspunsul era da, vin, avem casa plină, îi culcăm inclusiv în “soba mare de la drum”! Eu nu prea pricepeam! Si am întrebat-o: Goștii îs porci? Ca nu prea înțelegeam…

Râdea cu hohote, apoi mi-a tradus…

Bun! Am trecut de Sacu și era o scurtătură peste câmp, pe terenul unui uica de-al ei și am ajuns la locul cu pricina!

Am gustat și am trăit Ruga din Banatul Montan! Vinerea, era o mâncare mai altfel decât sâmbăta și duminica! Popricașul care va fi gătit de mine sâmbătă în muzeul ASTRA! Vă dau rețeta imediat și vă provoc la degustare, sâmbătă pe la 12-1, în 13 ianuarie, bag-sama!

Am ajuns la familia Lăzărescu si am fost pus la masă! Am servit o porție de popricaș și am crezut că am atins raiul gastronomic! Un fel de tocană, gulaș, papricaș, mâncare scăzută!

Am pus întrebări! Mi se părea ireal! La fel și papilelor mele gustative și am aflat ce voi da vouă spre degustare, sâmbătă!

Carnea pentru masa de Rugă era diversă! Rață, gâscă, porc, vițel, găină era pregătită de vinerea. Trebuiau legume, ceapă albă, morcoi, ardei, usturoi, câta țelină tocată nu prea mărunt și călită în unsoare de porc sau ulei.

Rațele, Gâștile, porcul și vițelul erau ușor opărite, apoi tăiate bucăți mici și călite după ce legumele aveau o “față”! După o călire mestecată cu linguroiu din lemn de frasin, se punea apă cât acoperea conținutul! No, mai o răchie, mai o poveastă și când era omogenizat cât de cât totul se puneau crumpiri(cartofii) tăiați sferturi, o mână de oriz(orez) și dă-i la mestecat! Pasta de roșii, paprica si pătrunjelul erau ultimele completări la această minunăție!

Vă aștept sâmbătă să vă conving că a noastră gastronomie, rurală, e de căpâtâi când vorbim de turism cultural și valori identitare!”, este mesajul transmis de Ciprian Ștefan pe pagina oficială de facebook a Muzeului ASTRA.

Muzeul Astra invită sibienii să participe în perioada 11-14 ianuarie la evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătie preparate ca Piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză. Acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA. În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul. De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.

Mai multe detalii despre eveniment, aici.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută