Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/01/2024
Artă & Cultură

La Cârţa, 8 ianuarie este Ziua Nebunilor: tradiții străvechi pentru a pune pe fugă spiritele rele la începutul noului an

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii La Cârţa, 8 ianuarie este Ziua Nebunilor: tradiții străvechi pentru a pune pe fugă spiritele rele la începutul noului an Share La Cârţa, 8 ianuarie este Ziua Nebunilor: tradiții străvechi pentru a pune pe fugă spiritele rele la începutul noului an

La Cârţa, 8 ianuarie este Ziua Nebunilor! Este ziua în care tinerii se împart în două cete, în burduhoşi şi în urşi şi mâzgălesc oamenii cu untură şi funingine pentru a alunga spiritele rele.

Burhuhoşii simbolizează spiritele rele şi încearcă să ţină oamenii departe de spiritele bune întruchipate de urşi. Urşii şi burduhoşii pornesc pe uliţele satului, însoţiţi de muzicanţi. În fruntea alaiului merg burduhoşii, iar apoi vin urşii. În drumul lor ei îi mâzgălesc pe cei care le ies în cale. Oamenii sunt consideraţi acum a fi curaţi şi se alătură alaiului.

Ziua Nebunilor se încheie la lăsatul întunericului cu un foc mare aprins în curtea gazdei cetei unde urşii îşi ard costumele pentru a arde răul.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută