Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/12/2023
Eat & Drink / Drink

DRINK | Spumante de Revelion, by Cezar Ioan!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii DRINK | Spumante de Revelion, by Cezar Ioan! Share DRINK | Spumante de Revelion, by Cezar Ioan!
Spumante de revelion by Cezar Ioan


Spumante de Revelion, by Cezar Ioan!

Ca să aflu ce merită să desfac în ultima zi a anului, am apelat la unul dintre cei mai buni cunoscători de la noi, Cezar Ioan, de la vinul.ro.

Sper că ați avut un an de zile și nopți pe cinste, în care ați consumat cu plăcere, poate și ținând cont de îndemnurile, trendurile și gâlgâitul licorilor din aceste pagini.

Pe care, ca să parafrazez un scheci ce făcea furori odinioară, le-am băut. La acest sfârșit de an, vă propun să desfaceți o sticlă care să vă aducă plăcere și euforie.

Alegeți dintre opțiunile enumerate de excelentul cunoscător Cezar Ioan (foto medalion), prestigios jurnalist de specialitate.

La mulți ani, prieteni!

O selecție multikulti pentru 2024, ca să te simți efervescent pe 1 ianuarie dis-de-dimineață!

Dap! Dacă bei alcool dimineața și ești sărac, ești alcoolic; dacă bei și ai bani, ești la brunch.

Admițând că ești un personaj simpatic foarte matinal – în special pe la orele 00.01, din data de 1 ianuarie 2024 – și ținând cont că respecți profund tradiția care spune să ciocnești negreșit bulele între ele pe la vremea aia, ca să-ți meargă bine tot anul, ai mai jos o listă cu spumante preferate (de mine, dooh!) care sfârâie opulent la 6-10 grade Celsius, în jurul a 100-120 de lei (ca să-ți ajungă de mai mult).

Juve & Camps Brut Nature Gran Reserva de la Familia

Ediția 2018 a acestei cava a fost inclusă de Wine Spectator la poziția 43 pe lista celor mai bune 50 de vinuri din lume din cele peste 9.000 degustate de experții publicației anul acesta, spumantul fiind totodată și cel mai bine apreciat vin spaniol din Top 100.

Provine din agricultură certificată bio de mai bine de 15 ani (și regenerativă), Gran Reserva de la Familia Brut Juve & Camps a stat cam 36 luni la maturare pe drojdii și are un aer de nobil catalan bine înfipt pe picioarele lui, parfumat frumos cu arome de măr, pară și brioșă – pam-pam, olé!

Frâncușă Millésime 2016 Brut, Cotnari

Român până-n măduva oaselor?

Poftim aici: soi vechi indigen de struguri, metodă tradițională, etichetă care reproduce o lucrare a artistului autohton Sorin Ilfoveanu, maturare de peste cinci ani pe drojdii în beciurile Moldovei.

Drojdiile – ca și restul de zahăr puuuțin mai mare, aproximativ 7-8 grame / litru – îi dau o textură bogată și arome specifice, de patiserie, care le completează pe cele de flori albe de câmp și, mai discret, de gutuie și măr galben pus la păstrare pentru iarnă.

Și Ștefan cel Mare s-ar bucura să dea noroc cu tine!

Crémant d’Alsace Gustave Lorentz Brut Blanc

N-am avut bani de Champagne anul ăsta, dar chiar și mulți francezi educați recunosc că, dacă dai marketingul la o parte, multe crémant-uri bat la poponeața goală o parte din mai galonatele surate de efervescență pe lângă Reims sau Épernay.

Dar să las divagațiile și să vă spun „ce avem noi aici”: Chardonnay, Pinot Blanc și Pinot Noir vinificate după metoda tradițională, în sticlă, ceea ce aduce în prim plan arome de unt, fructe galbene, brioșă. Gustul vioi, echilibrat de un discret rest de zaharuri, are „zvâc bun”, datorat acidității naturale și acidulației fină și persistentă.

Strălucește! Bio.

Text de HORIA GHIBUȚIU | Drink 

Cover crop foto cottonbro studio

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută