Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/12/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Retrospectivă 20 – vernisaj Gheorghe Lisița

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Retrospectivă 20 – vernisaj Gheorghe Lisița Share Retrospectivă 20 – vernisaj Gheorghe Lisița
Retrospectivă 20 - vernisaj Gheorghe Lisița


Cunoscutul artist plastic Gheorghe Lisița expune la București peste 100 de picturi care transpun realitatea efervescentă a ultimelor sale 2 decenii de creație

Considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai noii generații, artistul plastic basarabean Gheorghe Lisița expune în perioada 18 decembrie 2023 – 20 ianuarie 2024, peste 100 de lucrări la Cerculul Militar Național din București, într-o expoziție personală alături de soția sa, artista Veronica Iftodii.

Vernisajul va avea loc miercuri, 20 decembrie, în Galeria Artelor și Sala Foaier, de la ora 18.00 la 21.00, iar în toată perioada expoziției, zilnic între orele 11.00-19.00, intrarea este liberă.

Realizate într-un stil inconfundabil, la intersecția dintre realitate si imaginație, lucrările expuse în Capitală reprezintă o retrospectivă a carierei artistului, cuprinzând picturi din diversele sale perioade de creație – de la măiestria portretelor cu călugări sau efervescența dansatoarelor, la celebrele lupte de cocoși sau magia peisajelor de vis.

Totul într-o explozie de culori vii, imposibil de reprodus în cuvinte. De aici și numele expoziției – “Realitatea vie a picturii”, o îmbinare fascinantă între pictura clasică și tendințele artei moderne, curatoriată de Vladimir Bulat.

Retrospectivă 20 - vernisaj Gheorghe Lisița

Mă întorc cu drag la București pentru a expune munca și creația mea din ultimele două decenii. Am adus cu mine lucrări care reprezintă transformarea mea ca om și ca artist, unele din vremea Academiei, altele de acum câteva săptămâni sau chiar zile. Deși îmi place să cred că sunt realist și trăiesc clipa, mărturisesc faptul că de unele dintre lucrările mele nu mă voi putea despărți niciodată”, a declarat Gheorghe Lisița.

Născut pe 28 iulie 1982 în satul Suhuluceni, raionul Telenești, Gheorghe Lisița a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice, iar masteratul la Facultatea de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”.

Retrospectivă 20 - vernisaj Gheorghe Lisița

Retrospectivă 20 - vernisaj Gheorghe Lisița

Lucrările sale au putut fi admirate până în prezent în zeci de expoziții personale și de grup din mai multe țări, iar picturile semnate de Lisița se regăsesc în colecții private de pe toate continentele.

Retrospectivă 20 - vernisaj Gheorghe Lisița

Mai multe despre artistul Gheorghe Lisița

EXPOZIŢII REPREZENTATIVE

2001

 

2001-2020

2001-2019

2005-2012

2001-2012

2001-2006

2004-2011

2006-2009

2006

2006-2008

2010-2012

2013

2013

2020

2020

2021

2021

2023

Expoziţie-concurs În Memoria plasticianului Călin Postolachi, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici, Biblioteca Municipală Onisifor Ghibu, Chişinău

Autumnala, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Saloanele de Primăvară, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Saloanele Moldovei, Bacău (România) – Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Noi – tineretul creator, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Limba Noastră cea Română, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Galeria L, Chişinău

ArtAx, Noaptea Artelor, Moldexpo, Chişinău

Autoportret, Stowowa, Polonia

Reprezentativa taberei de creaţie, Sierpc, Varsovia, Polonia

Casa Naționalităților, Chișinău

Bienala Internațională de Pictură, Chișinău

Galeria Elite, București, România

Portret și autoportret, Casa corpului didactic Spiru Haret, Iași, România

Decor Park, Chișinău

Salonul Artă Plastică Contemporană din România

Tabăra Națională de Documentare și Creație APCOR, ediția I, Hunedoara, România

Kunst 23 Art Fair, Zurich, Elveția 

CONCURSURI

2001

 

2006

2008

2010

Expoziţie-concurs În Memoria plasticianului Călin Postolachi, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici, Biblioteca Municipală Onisifor Ghibu, Chişinău

Autoportret, Stolowa Wola, Polonia

Artysta i jego dzielo, Lodz, Polonia

Expoziție-concurs Noi – tineretul creator, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

TABERE DE CREAŢIE NAŢIONALE/INTERNAŢIONALE

2001-2022Curchi, Orheiul Vechi, Naslavcea, Nicolaeuca, Saharna, Pîrjolteni, Ursari, Horodişte (Moldova); Baia Mare, Maramureş, Sibiu, Sighişoara, Bucovina, Sucevița (România); Vâlcov, Bukovel (Ucraina); Gdansk, Sierpc, Toruni, Lodz, Holandry, Varşovia (Polonia); Stockholm (Suedia); Izmit, Giresun (Turcia); Buren (Germania); New York (SUA).

PREMII

2001

 

2010

2011

 

2012

Premiul II, Expoziţie-concurs În Memoria plasticianului Călin Postolachi, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici, biblioteca Onisifor Ghibu, Chişinău

Premiul I, Noitineretul creator, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Nominalizare pentru lucrarea Arhimandrit Hrisamf, Expoziția Saloanele Moldovei, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

Nominalizare pentru lucrarea Cocoșii, expoziția Noi – tineretul creator, Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi, Chişinău

 COLECŢII PRIVATE

 Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Ucraina, Franţa, Italia, S.U.A, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, Suedia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Canada, India.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută