Controversele lui ROALD DAHL
Pentru că detesta adaptările cinematografice ale cărților sale, după anul 1990 (când a încetat din viață), soția scriitorului Roald Dahl, Felicity, a decis să renunțe la a-i vinde poveștile direct studiourilor, preferând să se întâlnească cu regizorii pasionați de lucrările lui, care trebuiau să prezinte propuneri (fără posibilitatea de continuări sau spin-off-uri).
Astfel, odată cu creșterea popularității scriitorului în rândul noilor generații, au început să apară și controverse legate de manuscrisele sale originale, care conțin referințe considerate inadecvate.
În anul 2023, editura Puffin a modificat sute de cuvinte potențial ofensatoare referitoare la stereotipuri de rasă, gen și aspectul fizic al personajelor, echipa insistând că modificările sunt esențiale pentru a asigura relevanța continuă a operelor.
Această decizie a generat o dezbatere despre cenzură în lumea literară, temperată doar atunci când editura a anunțat că textele originale vor fi puse la dispoziție și într-o ediție specială, denumită The Classic Collection.
În timp ce unele voci au afirmat că romanele scriitorului pot fi problematice din cauza modului în care abordează teme precum moartea, familia sau autoritatea (eroii lui Dahl trăiesc într-o lume în care toate aceste concepte sunt corupte) și că ele ar trebui interzise, altele au subliniat că discuțiile complexe și maniera în care personajele navighează prin provocările lor adaugă adâncime narațiunilor, făcând cititorii să mediteze asupra aspectelor esențiale ale vieții, relațiilor umane și realității în care trăiesc.
Scrierile lui au fost comparate cu cele ale Fraților Grimm
Scrierile lui au fost comparate cu cele ale Fraților Grimm, în care elementul „macabru” oferă atât o înțelegere profundă asupra „monștrilor” cu care fiecare dintre noi se confruntă zi de zi, cât și sugestii referitoare la cum am putea învinge lucrurile care exercită control asupra noastră, transformând astfel lumea din jur.
În ceea ce privește modificarea cărților lui, în timp ce unele persoane au considerat că este important ca ele să respecte normele sociale actuale, altele au susținut că gândirea critică trebuie să rămână accesibilă și să servească drept instrument pentru transformarea socială (care nu poate exista fără luarea în considerare a contextului cultural și istoric în care o lucrare a fost scrisă).
În încheiere, controversele legate de operele lui Roald Dahl aduc în prim-plan o discuție importantă despre complexitatea și diversitatea reacțiilor față de produsele creative, libertatea de expresie și impactul literaturii într-o societate aflată în continuă schimbare.
Text de Claudia Aldea | Carte