5 zone de basm din România unde poți face ecoturism de sărbătorile de iarnă
Suntem în plin sezon de iarnă în România, iar odată cu venirea zăpezilor, dorința de a petrece vacanțe la țară, la pensiuni, unde tradițiile se îmbină cu sustenabilitatea, devine tot mai atrăgătoare. Așa că n-ar fi deloc rău să iei în considerare să petreci Crăciunul și Revelionul la o astfel de cazare din aceste zone minunate ale României, în care ecoturismul este la el acasă.
Haferland | (Țara Ovăzului)
Viscri
Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul. De-a lungul anilor, satele săsești au căpătat un farmec aparte, iar peisajul rural de acum evocă amintiri din cele mai vechi timpuri. Când ajungi în sate precum Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf pare că te întorci în timp. Vei găsi aici case vechi și solide, niște cetăți în miniatură, recondiționate și transformate în pensiuni în care se practică ecoturismul, iar confortul e la el acasă. Sărbătorile de iarnă petrecute aici vor fi cu siguranță memorabile.
Maramureș | Vișeul de Sus
Plimbare cu mocănița
Maramureșul este o altă regiune fermecătoare, înzestrată cu tradiții și obiceiuri autentice, cu precădere în sezonul iernii. Tinerii din satele maramureșene se pregătesc cu atenție pentru a aduce viață colindelor și Viflaimului, un spectacol cu puternică încărcătură religioasă, desfășurat pe o scenă în fața bisericii locale. În noaptea de Ajun, casele își deschid porțile pentru colindătorii îmbrăcați în tradiționale costume populare. De asemenea, nu poți rata o plimbare cu mocănița în Maramureș, de la Vișeu de Sus până la Novat și retur, cu atât mai mult cu cât aceasta este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa. Este o experiență de neuitat în mijlocul unei regiuni încărcate de autenticitate și frumusețe tradițională.
Bucovina | Vatra Dornei
Vatra Dornei
Bucovina se impune ca una dintre cele mai pitorești regiuni ale României. Faima sa este strâns legată de bisericile și mănăstirile de o frumusețe rară, multe dintre ele incluse în patrimoniul UNESCO. Peisajele distincte, unde urbanul este complet absent, devin adevărate tablouri de vis în momentul în care fulgii de zăpadă încep să cadă. Oamenii ospitalieri și respectul păstrat cu sfințenie față de tradiții completează atmosfera, transformând această destinație într-un refugiu de vis pentru vacanțele de iarnă.
Bran | Moeciu
Castelul Bran
Zona Bran-Moeciu se impune ca o opțiune mai convenabilă în comparație cu cele menționate anterior, datorită proximității sale față de orașe mai mari, precum Brașov sau Predeal, care dispun și de pârtii de schi. În plus, această regiune înglobează toate elementele unei destinații ce promite o vacanță de neuitat: aerul curat și peisajele desprinse din basme, precum și numeroase obiective turistice fascinante, inclusiv celebrul Castel al lui Dracula. De asemenea, merită menționat că multe dintre pensiuni și locurile de cazare se găsesc chiar la poalele muntelui.
Țara Hațegului
foto © Michel Doultremont
O călătorie în Țara Hațegului este o călătorie în timp. Aici se găsește rezervația de zimbri din pădurea Slivuț, la aproximativ 3 km de Hațeg, și reprezintă un important monument turistic. De asemenea, Cooperativa Meșteșugărească „Hațegana” valorifică astăzi meșteșugurile tradiționale din zonă, iar la sediu, turiștii pot admira expoziții de artă populară. Mănăstirea Prislop se află la numai 13 km de Hațeg, veche de peste 500 ani. Sarmizegetusa, capitala Daciei, despre care se aproximează că datează din secolele III-II înainte de Hristos, e și ea la 17 km de oraș.
Citește mai multe articole din VACANȚE DE IARNĂ.