Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/12/2023
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor ’90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit” 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor ’90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit”  Share Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor ’90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit” 
Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor '90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit” 


Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor ’90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit”

Zona, primul festival de performance din Timișoara și unul dintre primele trei festivaluri de gen din România anilor ’90, conceput și organizat în perioada 1993-2004 de curatoarea și criticul de artă Ileana Pintilie, revine pe scena culturală a Timișoarei, după 30 de ani de la prima întâlnire cu publicul, cu o ediție eveniment: ZONA & – Program de performance și expoziție. 

Ediția eveniment ZONA & aduce publicului o expoziție retrospectivă, dar și o serie amplă de întâlniri și performance-uri cu precursoare și precursori ale acestui gen în România. ZONA &, curatoriată de Corina Oprea și Magda Radu, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023, se va desfășura între 8 și 20 decembrie 2023 la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, fiind conceput împreună cu Ileana Pintilie, fondatoarea acestui eveniment unic care a scris istoria avangardei performance-ului în România și care a transformat Timișoara încă din anii ’90 într-un pol important pe harta artei contemporane în Europa.

ZONA & își propune să provoace o reconsiderare a istoriei performance-ului, începând cu Zona, ca principal vector al acestui tip de practică artistică și de asemenea, evenimentul propune noi metodologii pentru reflectarea asupra unui mediu dificil de încadrat în formulele convenționale de expunere și mediere. 

Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor '90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit” 

Programul evenimentului include o expoziție (8-20 decembrie 2023) cu lucrări de: Alexandru Antik, József Bartha, Sándor Bartha, Ștefan Bertalan, Rudolf Bone, Geta Brătescu, Nenad Dančuo, Oskar Dawicki, Biljana Klarić Klara & Nataša Teofilović, Suzana Fântânariu, Ion Grigorescu, Karen Kipphoff, André Stitt & Roddy Hunter, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Eugenia Pop, Ütö Gusztáv & Kónya Réka, Artur Tajber, Sorin Vreme. Expoziția este extinsă printr-un program intensiv de performance-uri (8-9 decembrie 2023). 

„Revizitarea momentelor cheie din istoria festivalului Zona, reinterpretate într-un context performativ de către participantele și participanții originali, este însoțită de contribuții și performance-uri susținute de SERAFINE1369, ILYICH, Elvisey Pisică, QUARTO și Manuel Pelmuș în colaborare cu Anton Skaaning Thomsen.

Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Teodor Graur, Ion Grigorescu reviziteaza contribuțiile lor la Festivalul Zona după consultări cu istoricul de artă și curatoarea Ileana Pintilie, propunând noi interpretări și chiar lucrări noi, recontextualizând propria lor practică și relația cu performance-ul ca formă de artă în prezent.” – Corina Oprea și Magda Radu, curatoare, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023

Evenimentul este readus în atenția publicului la inițiativa Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și face parte din programul „Timișoara 2023 la nesfârșit”, eveniment care marchează simbolic închiderea programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. 

Echipa artistică a evenimentului ZONA & 

Curatoare: Corina Oprea și Magda Radu 

Eveniment conceput în colaborare cu curatoarea și istoricul de artă Ileana Pintilie 

Design expozițional: Atelier Ad-hoc 

Producție: Radu Leșevschi (Solitude Project)

Coordonator tehnic: Justin O’Shaughnessy

Mulțumiri speciale: Galeria Plan B, Ștefania Ferchedău (Institutul Prezentului), Florin Arhire, Alin Rotariu (Simultan)

Zona, festivalul care a scris istoria performance-ului în România anilor '90, reactivat în cadrul „Timișoara 2023 la nesfârșit” 

MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” este găzduit de Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, cea mai importantă moștenire de infrastructură culturală a titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Structura muzeului și cele 5 încăperi conexe se pretează pentru organizarea de expoziții, instalații artistice, spectacole, dezbateri și evenimente diverse. De când a fost dat în funcțiune, spațiul a găzduit evenimente culturale diverse, de la festivaluri gastronomice la concerte sau performance-uri de dans și sunet.

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.

Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023. Programul complet al evenimentului este publicat pe site-ul dedicat: continua.timisoara2023.eu 

Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte. 

Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. 

Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este susținut de: 

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Iulius Town, Linde Gaz România, Profi

Partener de mobilitate: Automobile Bavaria, MAN 

Transportator aerian oficial: Tarom 

Partener de conectivitate: Vodafone 

Broadcaster oficial: TVR

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută