2023, anul care, muzical, n-a omis (aproape) pe nimeni
În 2023 a existat o ofertă bogată de apariții muzicale în România, cum rar am avut.
Fie că vorbim de concerte ori de festivaluri, e greu de crezut că a rămas vreo preferință muzicală neluată în seamă anul ăsta.
La capitolul rock de toate tipurile,
Am fost vizitați de nume precum Guns N’Roses, Depeche Mode, Deep Purple, Hollywood Vampires, Powerwolf, Parkway Drive și Steve Vai.
La care adăugăm headlineri mari din diferite festivaluri, precum Imagine Dragons – cu un număr record de spectatori pentru UNTOLD, Iggy Pop, la Electric Castle, Editors, la Summer in the City, Porcupine Tree, la ArtMania, iar la Metalhead Meeting i-am văzut pe Pantera și Ville Valo, fostul solist HIM, confirmat deja cu o revenire la București în aprilie 2024.
În zona alternativului i-am avut și pe britanicii de la The 1975, care în trecut mai fuseseră la două ediții Summer Well, eveniment care, anul ăsta, i-a adus pe Florence + The Machine și Yungblud. Lor li se adaugă The Cinematic Orchestra, la Jazz in the Park.
Din rândul muzicienilor mari,
Îl amintim pe Robbie Williams, cu a treia sa venire la noi. Odată cu el l-am văzut și pe Calum Scott, confirmat că revine în deschidere la Ed Sheeran, în 2024. Sala Palatului i-a găzduit pe Tom Jones, Eros Ramazzotti, Il Volo, Zaz, iar Bonnie Tyler concertează luna acesta pe 16 noiembrie. Ei îi urmează, în decembrie, nume ca Asaf Avidan sau Tarja Turunen, înainte de a încheia calendaristic anul.
La poli opuși ai elitismului,
Au existat oferte tentante și pentru publicul de tip „Beach Please”, dar și pentru cel din categoria „Enescu”, în cazul ambelor existând opțiuni suficiente pentru toate gusturile.
Unii artiști au și revenit în același an. Tom Odell a fost, în iunie, la Flight Festival #Timișoara2023 și s-a întors la Digital Throne Iași. Acolo i-am revăzut pe Armin Van Buuren, după UNTOLD, și Lost Frequencies, care fusese înainte la Neversea. Tot după Flight, a revenit și John Newman, însă la Analogue Festival.
Astfel, e greu de crezut că cineva a rămas pe dinafară anul ăsta.
Din păcate, deși avem unele nume mari deja confirmate, cu greu sperăm la un 2024 la fel de ofertant.
Instabilitatea inflației și creșterile de taxe în cultură vor avea ca rezultat o prudență a organizatorilor de a-și asuma un număr mare de artiști și producții. În plus, o parte dintre festivaluri se vor suprapune oricum în aceleași weekenduri, restrângând posibilitatea publicului de a alege să participe la mai multe evenimente.
Text de Eusebiu Tudoroiu | Opinii