Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/11/2023
Artă & Cultură

Discuție și expoziție despre Holocaustul în Sibiu, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Piața Huet

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Discuție și expoziție despre Holocaustul în Sibiu, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Piața Huet Share Discuție și expoziție despre Holocaustul în Sibiu, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Piața Huet


Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 11.00, sunteți invitați la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, la un dialog despre memorie și istoria comunităților locale de evrei și romi, iar de la ora 12.30, în Piața Albert Huet sunteți așteptați la inaugurarea expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”.

Evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial rămân printre cele mai sângeroase din istoria României, dar trecerea timpului le îngroapă în uitare. Viețile și tragedia celor care au fost persecutați sau au murit atunci, ajung astfel să fie ignorate.

Știați, de exemplu, că în perioada Holocaustului, în județul Sibiu au fost organizate detașamente de muncă forțată, cu evrei aduși din toată țara? Sau că membrii comunității evreiești din Sibiu, în perioada Statului Național Legionar au fost jefuiți, maltratați, excluși din viața economică și socială a județului? Ori că începând din 1942,  au fost deportați în Transnistria 325 de romi din județ, majoritatea fiind copii și femei?

„Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu” este un proiect care aduce în prim-plan poveștile de viață ale evreilor și romilor din Sibiu, prin intermediul benzilor desenate ilustrate de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Liceul de Artă.

Astfel, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 11:00, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” sunteți invitați la un dialog despre memorie și istoria comunităților locale de evrei și romi. Un dialog prin care să ne amintim, să înțelegem și să descoperim fragmente din istoria acestora.

Vor participa la dialog Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul „Elie Wiesel“, Daniel Crețu, Lector Univ. Dr., Departament Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Universitatea Lucian Blaga Sibiu; Iulia-Aura Lazăr, profesor istorie, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Sibiu; Daniela Rotărescu, profesor istorie, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Sibiu; Reprezentanți ai elevilor de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul de Artă din Sibiu. Moderator este  Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România

De la ora 12:30, în Piața Albert Huet, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată  „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută