Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/11/2023
Artă & Cultură Viața Orașului

Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov

Bianca Trifan De Bianca Trifan
Comentarii Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov Share Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov
Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov


Filarmonica Brașov propune joi seară un concert memorabil pentru publicul iubitor de muzică. Maestrul Ilarion Ionescu-Galați va dirija orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov într-un concert care îi va avea ca soliști pe fiul său, violonistul Florin Ionescu-Galați și pe pianistul Horia Mihail.

Ilarion Ionescu-Galați reprezintă unul dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii clasice românești, și în special al culturii brașovene. Cariera sa se întinde pe 55 de ani, timp în care a fost dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Brașov și Director Artistic între anii 1973 și 1997. De-a lungul anilor, a condus și orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele.

Atelierul de colaje „Wish Upon a Star" @ SEWA Experiences  22 NOIEMBRIE 2023 ORA 16:00 SEWA Experiences, Strada Paul Richter nr. 1, Brașov  Atelier creativ la SEWA Experiences!  Ai ocazia să-ți exprimi creativitatea și să creezi colaje sub îndrumarea artistei Alexandra Călin.  Miercuri, 22 noiembrie 2023, între orele 16:00-20:00, te invităm pe Strada Paul Richter nr. 1, Brașov.  Folosind tehnici mixte și decupaje din reviste de modă reciclate, ai libertatea să-ți transpui propria viziune asupra temei „Wish Upon a Star" într-o lucrarea de artă unicat. Dacă dorești, poți aduce și materiale proprii pe care să le incorporezi în lucrare.  Rezervă-ți locul aici!     Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?  Calendar Evenimente din România Calendar Evenimente din Braşov Program Filme Brașov Calendar Festivaluri Romania

Aflat acum la venerabila vârstă de 86 de ani, maestrul Ilarion Ionescu-Galați este o figură marcantă în cadrul școlii interpretative românești și este cunoscut și sub numele de “dirijorul pictor” sau “omul-orchestră”, iar capacitatea sa auditivă excepțională este binecunoscută.

Învățătura sa muzicală a început la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București, unde a studiat vioara. A beneficiat de o bursă la École Normale Supérieure, unde a explorat tehnica și arta dirijatului orchestrelor simfonice sub îndrumarea lui Pierre Dervaux și Charles Munch.

Experiența sa în domeniu s-a extins și în Statele Unite, unde s-a perfecționat alături de marii dirijori Eugene Ormandy și Leopold Stokowski.

A fost atât director, cât și dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Istanbul, precum și dirijor permanent al orchestrei din Ankara. De asemenea, a deținut funcția de dirijor permanent al orchestrelor simfonice din Gävle și Uppsala din Suedia.

Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov
Foto: Iosif Trif

În anul 2008, pianista Ioana Maria Lupașcu a publicat cartea intitulată “Prințul baghetei”, avându-l pe Ilarion Ionescu-Galați ca personaj principal.

Ilarion Ionescu-Galați a realizat înregistrări la casele de discuri Electrecord, Casa Radio și Sipario Dischi și a fost declarat cetățean de onoare al orașelor Ploiești, Târgu Mureș și Brașov. Totodată, el este Membru de Onoare al Academiei Suzuki din Japonia.

În anul 1992, a primit Diploma de Onoare din partea Ministerului Culturii din Turcia, iar în 2002 a fost distins cu Marele Premiu al Criticii Muzicale Române. În 2004, i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural “Mare Ofițer”.

Ilarion Ionescu-Galați a realizat numeroase înregistrări la posturile naționale de radio și televiziune din Suedia, Spania și Grecia, fiind frecvent invitat în calitate de membru în juriile unor competiții internaționale prestigioase de dirijat.

În luna martie a anului 2010, maestrul a primit distincția onorifică acordată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în semn de apreciere pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul dirijoral.

Ilarion Ionescu-Galați – din nou la pupitrul dirijoral, joi seară la Filarmonica Brașov
Foto: Iosif Trif

Joi, pe 23 noiembrie, maestrul Ionescu-Galați va reveni la pupitrul dirijoral al Filarmonicii Brașov unde va dirija Uvertura operei  „Die Meistersinger von Nürnberg” de R. Wagner, Dublu Concert pentru vioară, pian și orchestră de J. Haydn și Simfonia nr. 1, op. 68 de J. Brahms.

Biletele la acest concert sunt deja aproape epuizate, ultimele locuri fiind disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.