Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul!
Fie ca punciurile cele de toate sezoanele reci să te încălzească! Cum zis-a poetul, dulce Românie, asta ți-o doresc!
Dacă s-a stricat vremea, alungă tristețea și cenușiul înconjurător cu un punci cinstit. Vin fiert cu mirodenii, cocteil aromat cu fructe, alcoolizat sau ba, toate sunt permise în această lună, care poate constitui un bun antrenament pentru târgurile de Crăciun pe care le vom colinda în căutarea unor bucurii calde și gustoase în pahare.
Fierbinți sau reci, dar cu suficient alcool cât să încălzească sufletele, punciurile sunt băuturi versatile, cum se zice acum pe Instagram.
Pot fi băute în oraș, în piețe și în parcuri sau acasă. Se pretează foarte bine la curentul Do It Yourself, nu e niciun savantlâc.
Hai să vă dau și o rețetă de punci care îmi merge la suflet:
Se cheamă Sparkling Pomegranate Punch și are la bază două căni de suc de rodie, una și jumătate de suc de portocale proaspăt stors, două sticluțe de cidru (se găsește și în varianta fără alcool), zeama de la o lămâie, o sticluță de vin spumant (apă tonică pentru neconsumatori de alcool), coajă de portocală și arile de rodie. Zemurile și cidrul se amestecă într-un bol mare și se depozitează la rece, spumantul se adaugă la servire. Acest punci e de băut acasă, unde vă doresc să fie cald și bine.
În exterior, mă dau în vânt după punciul nemților – îl consumă de Revelion, dar ca să iasă „Zeiss”, e nevoie de niște repetiții încă din noiembrie. Îi zice „Feuerzangenbowle”, punci dat în foc sau punciul limbilor de foc, și are la bază vin roșu, dar și rom.
Ce conține punciul variază de la orice persoană cu care vorbești despre asta.
Poate fi o combinație de ceai, mirodenii, zahăr și alcool, de multe ori, romul și brandy-ul au un aport decisiv. Sau, pentru cei mici, „Kinderpunsch”, care, firește, e „alkoholfrei”.
Ați observat că folosesc terminologie de sorginte germană, deoarece, și dacă vizitez niște prieteni la Breaza într-un februarie geros și uscat și bem un punci în curte, tot „Wiener Christkindlmarkt”, tradiționalul târg de Crăciun vienez, îmi vine în cap. Mai ales dacă se consumă din cănuțele acelea vesele cu care poți rămâne după ce ai băut la târgul din Rathausplatz.
Câteva indicații de consum al punciului în luna noiembrie:
înaintea, în timpul și după vizionarea filmului „Vacanță” (2006), un sirop delicios, cu Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, pe Netflix;
înainte sau după niște concerte pe care vă îndemn să nu le ratați, dacă sunteți prin Capitală: Vița de Vie 360 la Sala Palatului, Trooper Simfonic la Sala Palatului, byron la Arenele Romane, Enter Shikari, tot la Arenele Romane.
Beți și savurați, asta vă doresc pentru luna noiembrie!
Text de Horia Ghibuțiu | Drink