Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2023
Artă & Cultură / Artiști urbani

Artiști urbani | PULSAR SINAPS: „Lucrul în spațiul public mi-a fost foarte benefic, pentru că te aduce cu picioarele pe pământ”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Artiști urbani | PULSAR SINAPS: „Lucrul în spațiul public mi-a fost foarte benefic, pentru că te aduce cu picioarele pe pământ” Share Artiști urbani | PULSAR SINAPS: „Lucrul în spațiul public mi-a fost foarte benefic, pentru că te aduce cu picioarele pe pământ”
Pulsar Sinaps


PULSAR SINAPS: „Lucrul în spațiul public mi-a fost foarte benefic, pentru că te aduce cu picioarele pe pământ”

Pulsar Sinaps are 31 de ani, iar în prezent își ocupă timpul cel mai mult cu tattooing-ul în cadrul salonului Sweet Damage Tattoo. Cu muralismul se ocupă mai mult în formula Kaps Crew, dar are și proiecte personale de artă vizuală.

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește și cât de greu a fost pentru tine să ajungi cunoscut și apreciat în România?

Fiind mereu în căutare de noi formule estetice, nu cred că mă pot limita la un singur stil definitoriu. Ce mă îndrumă cu adevărat este setea de a crea și perseverența în a fi prezent zilnic în contextul artelor, ceea ce implicit duce la o evoluție organică. Deși sunt foarte des pus în situația de a lucra după brief-uri și moodboarduri care sunt stricte, încerc să găsesc și de acolo un moment de inspirație, însă, cu siguranță pot spune că răbdarea este o virtute pe care o cultiv în aceste momente. Cred că mă voi considera cu adevărat cunoscut și apreciat în România în momentul în care mi se va acorda mai multă libertate creativă în cadrul unor proiecte de anvergură și mai ales pe partea de muralism.

Pulsar Sinaps

Cum decurge procesul tău creativ?

Aici sunt două situații. Când lucrez pentru mine, inspirația poate veni din orice. Ce mă ajută foarte mult este faptul că activez în mai multe domenii concomitent. Sunt inspirat de graffiti si lettering, asta fiind introducerea mea în lumea artelor vizuale, mai târziu în facultate m-am concentrat pe sculptură și pe muzică atunci când nu eram la cursuri, apoi m-au preocupat tatuajele și muralismul, cele din urmă impactându-mi cel mai mult viața creativă. Când studiezi variat este puțin probabil să ai momente când nu ești inspirat. Este aproape o compulsie să vrei să creezi, însă când lucrezi comanditar și comercial această compulsie se diminuează. Realitatea este că aceste lucrări comerciale sunt cele care, de cele mai multe ori, îți finanțează viața creativă. Deadline-urile, brief-urile, aprobările, modificările pe ultima sută de metri, oamenii care nu au cunoștințe în domeniul vizual, însă își dau cu părerea, pentru că au impresia că atunci când plătești, implicit știi mai bine etc. Toate acestea sunt deseori moartea inspirației și faptul că nu există încă o piață, cel puțin funcțională, pentru arta contemporană, obligă mulți artiști, a căror practică este absolut superbă, să fie nevoiți să lucreze în paralel, în contexte ce le vor altera profund viziunea și ideile fresh.

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general?

Sper să nu dezamăgesc, însă eu nu m-am identificat niciodată ca fiind street artist. Eu vin din zona de lettering și graffiti și am tranziționat către muralism contemporan, fără să trec prin esteticile specifice street art-ului. Acestea fiind spuse, lucrul în spațiul public mi-a fost foarte benefic, pentru că te aduce cu picioarele pe pământ. Este ușor atunci când lucrezi în atelier să ajungi să uiți în ce context social trăiești. Este super fain să fii înjurat cand ești pe schelă și întrebat de ce le „mâzgălești blocul” cu „mizeriile alea?”. Din fericire, uneori, aceiași oameni care te înjură la început, te felicită la final și îți mulțumesc că „le-ai făcut frumos acolo”. Ce am observat este că oamenii, deși reticenți față de nou, au o nevoie profundă de „frumos” în mediul lor proxim, însă mai avem cale lungă către o educație estetică reală în România.

Pulsar Sinaps

Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?

Desigur că există beneficiul conexiunii între oameni, iar descoperirea multor surse de inspirație este mereu binevenită. Însă, ca să fiu sincer, dacă aș putea să lucrez fără să am conturi pe social media, aș face-o imediat. Din păcate, ca oameni ai artelor, suntem obligați să avem social media, pentru că vizibilitatea s-a mutat acolo, iar cea mai mare problemă este că social media a fabricat o confuzie foarte distructivă între artă și content. Contentul este entertainment și arta are cu totul alt loc, iar faptul că numărul de followeri denotă implicit și calitatea artei este un concept foarte periculos.

Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

Orice lucrare în care am libertatea totală de exprimare este lucrarea mea preferată, indiferent de mediul în care se manifestă.

Pulsar Sinaps

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?

Lucrările comerciale unde manualul de brand este mai important decât orice decizie creativă. Când lucrezi cu frica de a apărea mereu modificări în proiect, de la schiță, până în momentul în care e schela dată jos, există un stres debilitant.

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic?

Este important ca artistul să înțeleagă profund mesajul pe care vrea să îl transmită. Mi se pare foarte bizar să introduci mesaje sociale sau politice, dacă nu știi despre ce este vorba, dar dacă îți este foarte clar contextul despre care vrei să vorbești, atunci este foarte important. Să știți că o lucrare decorativă bine făcută poate avea un impact mult mai benefic decât o lucrare politică prost înțeleasă.

Pulsar Sinaps

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?

Mi-ar plăcea să se bucure și să își dea seama că nevoia lui pentru artă chiar este importantă.

Ce urmează pentru Pulsar Sinaps?

Sper că din ce în ce mai multe picturi, murale și tatuaje… în afara țării.

Pulsar Sinaps

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.