Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/11/2023
Viața Orașului

Interviu cu Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu, despre cum să rămânem în siguranță la volan pe perioada iernii

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Interviu cu Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu, despre cum să rămânem în siguranță la volan pe perioada iernii Share Interviu cu Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu, despre cum să rămânem în siguranță la volan pe perioada iernii


Interviu cu Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu, despre cum să rămânem în siguranță la volan pe perioada iernii

Săptămânile dinaintea sărbătorilor de iarnă sunt un du-te vino continuu. Avem multe drumuri de făcut, iar afară temperaturile sunt tot mai scăzute, motive suficiente pentru a ne urca tot mai des la volan. Pentru a afla cum să rămânem în siguranță în această perioadă am stat de vorbă cu șeful Serviciului Rutier Sibiu, Bogdan Maxim.

 

Interviu cu Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu, despre cum să rămânem în siguranță la volan pe perioada iernii

”Șoferii sibieni sunt disciplinați”

Tocmai s-a deschis Târgul de Crăciun, o bucurie așteptată de foarte mulți turiști, dar un calvar pentru șoferii sibieni. Cât de provocatoare e această perioadă a anului pentru Poliția Rutieră Sibiu?

E o perioadă în care ne confruntăm cu multe probleme, fie că vorbim despre condițiile meteo dificile sau afluxul mare de turiști, acum că s-a deschis Târgul de Crăciun. An de an, în aceste luni asigurăm dispozitive rutiere care acționează în zonele cu trafic ridicat și gestionăm cu mare responsabilitate toate problemele care apar. Manifestațiile de Crăciun produc multă bucurie în rândul sibienilor și turiștilor și suntem mândri că prin eforturile noastre putem contribui la bucuria lor.

De îndată ce va deschis sezonul de schi, traficul va crește și pe drumul spre Păltiniș. Care sunt principalele reguli de care e bine să țină cont șoferii atunci când circulă pe drumuri montane iarna?

Le recomand șoferilor să respecte indicațiile polițiștilor repartizați în zonă. Suntem în permanentă legătură cu Secţia Drumuri Naţionale Sibiu care ne informează în legătură cu starea de viabilitate a drumului public, cu patrulele de jandarmi care ne înștiințează imediat ce în zonă apare o problemă, cu dispozitivele de poliție rutieră care asigură dirijarea traficului și oferă recomandări. În plus, e vital să se asigure că autovehiculele pe care le conduc sunt echipate corespunzător pentru acest anotimp, că ei au starea psiho-fizică bună pentru a parcurge acest traseu dificil, că nu au consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, că nu produc blocaje în trafic prin parcări necorespunzătoare.

În sezonul rece, sibienii folosesc mai des mașina, chiar și atunci când ies seara în oraș. Ce sfaturi aveți în acest sens pentru ca o seară de distracție să nu le pună în pericol viața?

Pentru a se bucura de o seară frumoasă fără să poarte responsabilitatea încălcării legii, le recomand sibienilor să nu se urce la volan dacă doresc să consume băuturi alcoolice. Se expun și îi expun și pe alții pericolelor. Pot înlocui mașina personală cu mijloacele de transport alternative, precum autobuz, taxi, servicii de ride-sharing etc.

Unul dintre subiectele de prima pagină ale acestui an a fost condusul sub influența drogurilor. Cât de mare e amploarea acestui fenomen pe străzile județului nostru?

Este un fenomen pe care îl tratăm cu maximă responsabilitate și fermitate. Frecvența acțiunilor care implică testarea șoferilor pentru consum de substanțe interzise are caracter zilnic și permanent. În primele zece luni ale anului 2023, la nivelul județului s-au înregistrat 800 de testări, fiind constatate 65 de cazuri în care șoferii au avut rezultat pozitiv la testele privind consumul de droguri. În acest caz, se întocmește dosar penal, iar fapta e sancționată ca atare, cu repercusiuni imediate asupra dreptului de a șofa.

Povara răspunderii penale în astfel de situații e foarte mare, mai ales că în vară a intrat în vigoare Legea ”Anastasia”, care nu mai permite judecătorului să pronunțe suspendarea executării pedepsei unui șofer care s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis și a produs un accident mortal. Noi am promovat această lege la Raliul Sibiului printr-un sticker cu un cod QR. O modalitate simplă și la îndemâna oricui de informare.

Pentru a combate acest fenomen realizăm constant acțiuni educative și informative în rândul liceenilor, întâlniri în cadrul cărora le vorbim despre consumul de droguri și pericolele pe care le generează. Desfășurăm astfel de demersuri și în școlile de șoferi, în rândul persoanelor care urmează să obțină permisul de conducere.

În calitate de șef al Serviciului Rutier Sibiu, cum ați descrie șoferii sibieni?

Matematica nu minte, iar dacă privim din perspectivă statistică, șoferii sibieni sunt disciplinați. Chiar dacă ne confruntăm și cu situații în care teribilismul, viteza peste limitele admise, vârsta sau diverși alți factori creează probleme, trendul accidentelor grave e unul descendent în ultimii ani. Țin să le reamintesc șoferilor sibieni că e important să aibă o perspectivă panoramică asupra traficului și că rolul lor în prevenirea accidentelor rutiere este major. O decizie corectă luată la momentul potrivit poate salva vieți.

Sunt multe evenimente sportive și culturale care vă solicită prezența. Cum se vede viața Sibiului cultural prin ochii polițiștilor de la Serviciul Rutier?

Sibiul cultural se conturează foarte frumos prin prisma evenimentelor în care sunt implicați. Suntem mândri și onorați că putem contribui la evenimente etalon ale Sibiului, precum Turul Ciclist – activitate la care suntem parteneri de la ediția inaugurală, Raliul Sibiului sau Festivalul Internațional de Teatru. Efortul nostru de a asigura cele mai bune condiții de desfășurare a evenimentelor este și o modalitate de creștere a imaginii Poliției Rutiere din Sibiu. Iar faptul că până în prezent, la niciunul dintre evenimentele la care am fost solicitați nu am înregistrat probleme deosebite înseamnă că ne-am făcut datoria exemplar.

Pe dvs. ce festivaluri sibiene sau locuri din județ vă scot din casă în timpul liber?

Orice festival, manifestare culturală sau sportivă care presupune ieșirea în natură, departe de tumultul cotidian. Din păcate, în perioada de iarnă, timpul liber e limitat. Pentru noi e una dintre cele mai aglomerate și solicitante perioade din an. Și chiar dacă nu putem fi spectatori la evenimentele de sezon, ne bucurăm că putem contribui la bucuria, liniștea și confortul celor care participă. Ca idee, noi putem vorbi de Revelion abia după Sfântul Ioan.

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută