„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”
Nouă, femeilor născute în jurul anilor ’90, nu ne-a vorbit nimeni despre sexualitate.
Nici despre corpurile noastre, nici despre ce ni se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă. În mintea noastră, părinții noștri nu făceau sex, despre bunici nici nu se mai punea problema.
Nora Iuga are 90 de ani în „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” și vorbește despre dorința sexuală, despre sentimente și iubiri neîmplinite, despre literatură și poezie, despre evoluția corpului care se degradează și a sufletului care devine mai profund și mai înțelept.
Nora a trăit o viață cât multe alte vieți – de la călătorii în vremuri în care oamenii nu aveau voie să călătorescă, la ore nesfârșite cu vodkă și tutun, în care scriitorii vremurilor scriau ce nu aveau voie să scrie.
Nora Iuga călătorește cu trenuri până la Frankfurt la un târg de literatură, acolo unde este iubită și așteptată.
Nora Iuga scrie scrisori unui iubit ce nu i-a fost niciodată iubit, așa cum înțelege societatea de astăzi relațiile.
Nora Iuga vorbește despre dorințe, despre cuvinte care vin de dincolo de rațiune. Se bucură ca un copil, se alintă ca o adolescentă, este cochetă ca o tânără domniță și înțeleaptă ca o femeie care a înțeles și trăit poezia până la 90 de ani.
Carla Maria Teaha, pe care poate mulți o știți de la Radio Guerrilla, o întâlnește pe Nora.
O urmează în călătoria ei cu trenul, o vizitează frecvent în apartamentul ei din Titan, stă alături de ea în anii COVID-ului, când totul devine mai greu și mai apăsător.
Între cele două femei din epoci atât de diferite se naște o relație de încredere și grijă care ne oferă nouă, spectatorilor de rând, șansa de a vedea și înțelege lucruri pe care nimeni nu ni le spune: cum se simte trecerea timpului, ce ni se întâmplă, cum putem naviga prin amintiri și prezent, cu ce rămânem.
„Un portret din care nu veți afla prea multe despre palmaresul Norei de premii sau despre succesul în critica internațională și nici despre regretul că nu a devenit actriță. Ci veți petrece timp cu Nora. Și poate veți vedea un film despre iubire.” – Carla-Maria Teaha, regizoare.
„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” este
„una dintre cele mai delicioase experiențe cinematografice pe care le poți avea în 2023!”, scria Alexandra Nistoroiu, în Libertatea.
Dar e mai mult de atât. E o ocazie unică de a intra în intimitatea unei personalități complexe, un bilet spre înțelegere și simțire. O poveste despre iubire.
Ne vedem din 17 noiembrie 2023 în cinematografe!