Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/11/2023
Artă & Cultură

Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim – 18.11.2023

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim – 18.11.2023 Share Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim – 18.11.2023
Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim - 18.11.2023


Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim – 18.11.2023

Descoperiţi universul entropic al artei lui Liang Fu în cea de-a treia expoziţie personală a sa la Galeria Nicodim: “Ash to Ashes: Prima Materia – Materia în Flux și Arta lui Liang Fu”.

Acest eveniment de deschidere aduce în prim-plan o perspectivă unică asupra transformării, renașterii și reinventării continue, care exemplifică farmecul formelor în flux, ilustrate complex prin lucrările artistului.

Artistul Liang Fu a cultivat o practică în care etosul călăuzitor este o astfel de transformare, iar, acționând ca un alchimist a cărui operă se combină cu întrebări legate de ambiguitate și ciclicitate materială, ne îndeamnă să lăsăm loc multiplicității și să ne armonizăm cu realitatea că pământul se va întoarce întotdeauna în pământ. Prin transmutarea apei, a pământului și a pigmenților minerali, Fu oferă noi perspective în care schimbarea nu se termină cu o reducere la praf și cenușă, ci continuă ca un proces al devenirii nesfărșite – figuri făurite în foc ca în evoluția stelelor.

Picturile lui Fu surprind magia aranjamentelor electrizante. Figurile luminoase și formele vaporoase dau impresia unor peisaje, simultan revărsându-se și absorbindu-se într-un vid. Evocative și totuși ambigue, figurile sale fluide există în spațiul liminal dintre figurativ și abstract, senzual și intangibil, transparent și opac, veșnic în mișcare și fugitiv capturat – și, poate că cel mai izbitor, între distrugere și (re)naștere, ca în Eternal Blaze, lucrare unde trupul tremură deasupra unui curent elementar care ar putea fi atât apele uterului cât și focurile unui amalgam cosmic. 

În tehnica lui Fu, și mai multe elemente duale se pot observa acolo unde artistul amestecă vizibilul cu invizibilul și prezența cu absența. Mobilizate de interacțiunea uleiurilor cu pigmenții minerali pe bază de apă, matul și luciul evocă împreună contururi în straturi, omogenizându-se și reapărând în valuri fluide. Roșu carmin, cum ar fi în The Residue of Tide and Star, sugerează atât fizicalitatea unui corp dezgolit, cât și vitalitatea viscerală care se află imediat sub el. 

Ash to Ashes aduce un ansamblu de lucrări oscilante, în care “între” semnifică transformare eternă. Focul, apa și mineralul se întrepătrund, fiind în același timp un elixir alchimic și un ciclu metafizic elemental. Ca și în cazul celor cinci faze (wuxing), elementele nu sunt statice, ci se succed prin distrugere (ke) și creație (sheng).

Ash to Ashes Prima Materia, Liang Fu @Galeria Nicodim - 18.11.2023

Printre lucrările care întruchipează această analogie cosmică se numără The Moon Bows to Pupil, în care un chip luminos evocă ritualurile finale ale împărătesei Dowager Cixi, așa cum sunt descrise în filmul Ultimul împărat de Bernardo Bertolucci – o perlă enormă din gura femeii, bijuteria permițându-i ca viața ei să continue etern, într-o altă lume. Ce o așteaptă nu este sfârșitul, ci doar o tranziție.

Liang Fu (n. 1993, Sichuan, China) trăiește și lucrează la Paris, Franța. Și-a obținut licența și masteratul de la Școala Națională de Arte Plastice din Nantes, Franța. Practica lui Fu se concentrează în jurul interacțiunii complicate dintre formele corporale, peisajele geografice și trecerea timpului. Înrădăcinată într-o tradiție de familie a expertizei în antichități viziunea artistică a lui Liang Fu este îmbogățită de o înțelegere profundă a istoriei esteticii.

Printre expozițiile recente se numără Holographic Realm, Hive Contemporary, Shanghai (2023); Galeria Nicodim, București: 10 ani, Galeria Nicodim, București (2023);《星体燎原》corps célestes, Nicodim, New York (2022, expoziție personală). DISEMBODIED, Galeria Nicodim, București (2022); Intangible, Nicodim Upstairs, Los Angeles (2022, solo); Peripheries, Newchild Gallery, Anvers (2022). Moonstruck noon, Linseed projects, Shanghai (2023), petit beurre, Galeria Maia Muller, Paris, Franța (2021).

Vernisajul expoziţiei “Ash to Ashes: Prima Materia – Materia în Flux și Arta lui Liang Fu” va avea loc pe data de 18 noiembrie între orele 17:00 și 20:00. Expoziţia rămâne deschisă publicului și poate fi vizitată de marţi până sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 18:00, până la data de 22 decembrie 2023.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută