Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/11/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC – Atelierele Malmaison

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC – Atelierele Malmaison Share Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC – Atelierele Malmaison
Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC - Atelierele Malmaison


Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC – Atelierele Malmaison

Prin hubul de la Atelierele Malmaison, la ARAC în camera E12 , se deschide o poartă către universul fragil al memoriei umane, prin care plonjezi in vise, amintiri și emoții. Instalația interactivă Atingeri Ușoare recuperează și fixează iluzia perfecțiunii unei amintiri formând o reflexie a trecutului accesibilă participanților. Instalația, concepută de Alexandru Berceanu  este o experiență senzorială, care te conecteaza la complexitatea minții într-o experiența vizuală imersiva într-un video-escape room.

Când intri în Atingeri Ușoare, ești primit într-un spațiu al memoriei, amplificat prin intermediul tehnologiei. Cu peste 10 lucrări obiectuale care te învăluie și te provoacă să cauți indiciile care îți deschid povestea. Grigore Burloiu a creat interacțiuni haptice care pun în contact cu obiectele producănd senzații tactile. În Atingeri Ușoare atingi amintirea.

Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC - Atelierele Malmaison

Punctul central al acestui proiect este proiecția imersivă video proiectată în întreg spațiul galeriei ARAC reconstruind  vise, amintiri și coșmaruri. Agata Tăbăcaru, Alyona Ciobanu și Dilmana Yordanova au compus animație și videoart pornind de la scenariul și regia lui Alexandru Berceanu folosind imagini de arhiva personală, din istoria recentă a Bucureștiului, stop motion prin pictura pe sticlă, animație digitală și video filmat de Adi Bulboacă. Coregrafa Ana Costea susține o serie de performance-uri care reflectă corporalizat experiența Atingeri Ușoare. 

Răzvan Pascu a dezvoltat un sistem de proiecție interactiv, bazat pe Touch Designer și cameră lidar prin care interacționezi cu spațiul video al instalației. Andrei Mitișor a adus la viață două obiecte cinetice care se mișcă și reacționează la atingerile tale. Constantin Basica a realizat spațiul sonor interactiv din muzIcă concretă și  electro-acustica care potenteaza stratul narativ și facilitează imersia. Atingeri Ușoare te poartă într-o călătorie în spațiul amintirilor, unde iluzia perfectă a trecutului devine realitate. Folosind imagini din arhiva personală ale lui Alexandru Berceanu, alături de materialele filmate de Adi Bulboacă, instalația creează un colaj vizual care răspunde la atingerea ta. Prin atingere intri în fluxul amintirilor.

De la amintirile despre puricele de pe burtica pisicii mângâiate în copilărie la senzația de bucurie pe care Berceanu a avut-o văzând cu fiica lui un pește strălucind sub apă, Atingeri Ușoare aduce la viață fiecare moment cu sensibilitate. Te face să-ți pui întrebări despre propriile tale amintiri și cum acestea ne definesc.

Atingeri Ușoare: o experiență video imersivă și interactivă la ARAC - Atelierele Malmaison

Atingeri Ușoare ne arată că fragilitatea este o parte fundamentală a naturii umane și ne invită să descoperim felul în care amintirile formează rețele de semnficații care ne definesc.

Intalatia foloseste peste 20 de senzori de umiditate, lumina, prezenta, vibratii, giroscop camera lidar pentru a proudce intercrouni cu obiecte, videoproiectia si sunetul. Sistemul intractiv are la bază MaxMSP și Touchdesigner,

Instalația este deschisă gratuit publicului până la data de 19 noiembrie și o puteți înțelege ca pe o călătorie în profunzimile minții, într-un mod care aduce împreună arta, tehnologia și natura umană. Dacă ești în căutarea unei experiențe captivante în București, Atingeri Ușoare este exact ceea ce cauți.  

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută