Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/11/2023
Artă & Cultură

Ioan Big | Capitalele culturale ale țării, între experiment și entertainment

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | Capitalele culturale ale țării, între experiment și entertainment Share Ioan Big | Capitalele culturale ale țării, între experiment și entertainment
Ioan Big | Capitalele culturale ale țării, între experiment și entertainment


Capitalele culturale ale țării, între experiment și entertainment

Se apropie sfârșitul toamnei, vremea se răcește, iar sezonul festivalier se află la apus, în trena celui turistic, lăsând loc premierelor stagionale și diverselor turnee indoor, menite să satisfacă în primul rând variatele preferințe pentru experiențe culturale ale comunităților locale.

Există însă o sumă de evenimente care atrag atenția și ar putea naște interesul pentru (măcar) o scurtă incursiune de weekend într-o altă urbe decât cea de reședință, iar ele sunt concentrate, în principal, în cele două Capitale culturale ale României din 2023, București și Timișoara, ambele cu oferte ce înglobează deopotrivă demersuri potrivite amatorilor de experimente artistice surprinzătoare și cele din spațiul Pop culture, de pur entertainment escapist, destinate publicului larg.

București

Capitalele Culturale Iridiscent

Capitala de facto a țării strălucește în noiembrie în ceea ce privește artele performative, în primul rând, prin festivalul de dans contemporan Iridescent, organizat de Centrul Național al Dansului București, care se întinde pe durata întregii luni, propunând câteva zeci de evenimente, de la spectacole Aerowaves și performance-uri create de coregrafi contemporani celebri la filme tematice și discuții explorative.

Capitalele Culturale Meridian

Dans contemporan vom întâlni și în evenimente performative inedite din festivalul internațional de muzică nouă Meridian (5-12 noiembrie), a cărui temă este „Persona” și care se va desfășura preponderent în Bucureşti, dar cu evenimente și la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

La Cluj va ajunge și binecunoscutul festival de muzică de cameră SoNoRo, după încheierea în Capitală a programului de concerte susținute sub umbrela tematică “On the Couch”.

Avishai-Cohen-Shifting-Sands-Foto-Hamed-Djelou
foto © Hamed Djelou

Ca factori de balansare, metropola dâmbovițeană ne așteaptă la o primă ediție a Bucharest Jazz Festival Syndicate (9-12 noiembrie), în cadrul căreia vor concerta muzicieni precum Kenny Garrett sau Avishai Cohen, plus câteva festivaluri realmente agreabile, precum cel de scurtmetraje comice, Film 4 Fun (3-5 noiembrie).

Timișoara

capitalele culturale taifas

Ne îndreptăm privirea spre Timișoara și, dacă e să rămânem la cinematografie, Capitala culturală europeană începe luna cu producții documentare (deja tradiționalul One World Romania), o continuă cu filme premiate în regiune (Festivalul de film și cultură balcanică Taifas, 05-12 noiembrie), pentru a se încheia în spațiul entertainment-ului prin festivalul de film fantastic Dracula TiMes (29 noiembrie-3 decembrie), ediție specială a Dracula Film Festival, o experiență Pop culture care combină proiecțiile de filme cu celelalte forme de expresie ale fanteziei, de la arte vizuale până la cineconcerte.

capitalele cuylturale Dracula Times

Cel puțin încă două evenimente, de factură diferită, merită însă o atenție aparte. Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa (10-16 noiembrie) aduce publicului român cele mai bune spectacole ale acestor școli de teatru, dar și ateliere conduse de artiști consacrați în Europa și în întreaga lume, un complement binevenit la recent încheiatele X-Fest și FNT de la București, iar FAST, primul festival dedicat școlilor de arhitectură din România (1-5 noiembrie), oferă șansa interacțiunii cu profesori și practicieni renumiți ai arhitecturii mondiale.

Dacă celor de mai sus le adăugăm o necesară vizitare a expozițiilor Picasso și, respectiv, Brâncuși, ne dăm seama că un city break cultural în București sau Timișoara nu ar fi deloc lipsit de interes în luna noiembrie.

Text de Ioan Big | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.