Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/11/2023
Artă & Cultură / Teatru

Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA

Cristi Juncu De Cristi Juncu
Comentarii Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA Share Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA
Orașul Luminii


Psihoterapie. Dex. Etimologie. Greacă. Psyche – suflet, therapeia – tratament. Dubioasă știință, psihoterapia: tratează sufletul, despre care știința susține că nu există. Înainte vreme, când te durea sufletul, când aveai o povară, o piatră pe inimă, mergeai la biserică. Acum te duci în cabinete liniștitoare, pe fereastra cărora se zăresc, în depărtare, turle de biserici. Neexistând, sufletul e dificil de tratat. Pacientul nu reușește decât după foarte multe încercări să pună degetul pe rană. Bâjbâie. Divaghează. Rătăcește.

Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA
Sorina Ștefănescu și Șerban Gomoi în Orașul Luminii

Cea mai comună suferință a sufletului e numită impropriu „mustrare de conștiință”. Impropriu, fiindcă termenul „mustrare” e mult prea blând pentru a defini un chin care e, de multe ori, atroce. Cum se produce vindecarea? Povestind despre sine, pacientul își creează un alter ego, creează un personaj care a trecut prin ceea ce a trecut el însuși și care preia, prin însăși existența lui, o parte consistentă din povară. Încet-încet, suferindul nu mai e singura ființă care a trăit ce a trăit – povestea lui a dat viață unei creaturi ficționale, care e și nu e el, în același timp.

Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA
Șerban Gomoi și Sorin Cociș în Orașul Luminii

Ca atunci când te uiți la un film horror și poți experimenta senzația de groază în siguranță. Dacă sufletul ar exista, am putea spune că pacientul, povestind, se îndepărtează încet-încet de propriul suflet. Creează o distanță între sufletul lui bolnav și sine însuși. Și teatrul aspiră la a fi genul ăsta de tratament: identificându-se cu personajul de pe scenă, pacientul/spectatorul parcurge același proces terapeutic, având și avantajul că altcineva a muncit să-i formuleze alter-ego-ul. (Plus că biletul la teatru costă mult mai puțin decât „n” ședințe de terapie).

Dacă sufletul nu există, vindecătorii – fie ei terapeuți sau artiști – merită din plin stima, recunoștința și banii suferinzilor. Dar dacă sufletul există?

Text de Cristi Juncu (regizor Orașul Luminii)

Orașul Luminii, de Conor McPherson, la Teatrul NOTTARA

„Orașul Luminii” de Conor McPherson

Traducerea: Cristi Juncu

Regia: Cristi Juncu

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Muzica originală: Cristina Juncu

Video: Radu Daniel

Distribuția:

Ian – Șerban Gomoi

John – Sorin Cociș

Neasa – Sorina Ștefănescu

Laurence – Rareș Andrici

Fantoma – Simona Bușoiu

Data premierei oficiale: 3 noiembrie

Foto header: Șerban Gomoi și Rareș Andrici în Orașul Luminii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută