Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/11/2023
Artă & Cultură

Sunetele toamnei în București… mai vechi și mai noi

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Sunetele toamnei în București… mai vechi și mai noi Share Sunetele toamnei în București… mai vechi și mai noi
Sunetele toamnei


Sunetele toamnei în București… mai vechi și mai noi

După o lună în care Capitala a fost una a teatrului, datorită inflației de spectacole din X-Fest și FNT, treptat, atenția noastră se îndreaptă, din nou, spre cel mai popular pretext de ieșit în oraș, muzica. Sigur că se mai întâmplă destule evenimente atractive prin București, de la festivalul de dans contemporan Iridescent până la cel de scurtmetraje comice Film 4 Fun, însă tot muzica reușește să ne scoată cel mai ușor și mai plăcut din rutina cotidiană și să ne ofere clipe de destindere. Din fericire, în noiembrie, avem de unde alege, indiferent de gusturi, de la concerte aniversare și retrospective la apariții de noi albume și propuneri live de sonorități inedite.

Din perspectivă nostalgică, luna începe cu… Ana are mere, pentru că, pe 4 noiembrie, Sarmalele Reci celebrează la Quantic, împreună cu prieteni precum Artan, Iordache sau Dan Teodorescu, “anul 30”. Rockerii de la Trooper sunt ceva mai tineri, dar nu cu mult, deoarece ne propun, după 28 de ani de activitate, un super concert simfonic la Sala Palatului, pe 19 noiembrie.

Tot în locația aia decrepită, rămasă din păcate singura indoor de o anvergură ceva mai mare, în ciuda promisiunilor politrucilor dâmbovițeni, se întâmplă și aniversarea de 40 de ani a Total Eclipse of the Heart, a lui Bonnie Tyler, precum și concertele retrospective ale lui Chris Norman și, respectiv, Horia Brenciu.

Cei care suspină după hit-urile și atmosfera anilor ‘80-’90 nu vor rata cu siguranță Nostalgia de la Romexpo sau festivalul I love 90s, de la Club One, și nici amatorii de ritmuri balcanice nu vor lipsi de la cântarea aniversară de 25 de ani a Fanfarei Ciocârlia, de la Arenele Romane. Apropo, tot un sfert de secol sărbătorește și trupa Bere Gratis, la Circul Metropolitan.

Trecând la noutăți, noiembrie este o lună pigmentată de concerte de lansare: Alan prezintă albumul 31 Februarie într-un eveniment 100% Hip Hop la Expirat, HVNDS LP-ul Sintetic la Quantic, Alternosfera susține un concert de lansare de single la Arenele Romane, pe 11 noiembrie, și tot acolo, byron ne cântă piese de pe Efemeride în seara de 18. La interval de doar câteva zile, Expirat găzduiește prezentarea noului EP al lui Vlad Flueraru, Reset, și, respectiv, cea a albumului de debut al trupei Plant, Electrocasnic.

Cel mai așteptat eveniment din această categorie rămâne însă lansarea Flex, noul album al Deliei, care se va produce în cadrul inedit al muzeului de artă imersivă MINA, pe 21 noiembrie.

Iubitorii Jazz-lui nu sunt nici ei privați de muzică proaspătă, din moment ce, la Sala Dalles, Nguyên Lê vine pe 12 noiembrie cu noul său album, Silk and Sand, și, între 9 și 12 ale lunii, beneficiază de o primă ediție a ambițiosului demers Jazz Syndicate Live Sessions de la The One Club, ce are pe afiș nume sonore, precum Avishai Cohen, Kenny Garrett sau James Carter. Nu în ultimul rând, melomanii rafinați, înclinați spre noi descoperiri și experimente, nu trebuie să piardă din vedere (și auz) spectacolele-eveniment din cadrul festivalului de muzică nouă Meridian, ce are, anul acesta, incitanta temă Persona.

Din perspectiva muzicii, avem deci și luna aceasta motive mai mult decât suficiente să credem că ieșirile în oraș pot fi sursa unor experiențe memorabile, așa că nu ne rămâne decât să le alegem pe cele care ni se potrivesc.

» Text de Ioan BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută