Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/11/2023
Lifestyle

FITT formează următoarea generație de tineri activiști din Timiș

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii FITT formează următoarea generație de tineri activiști din Timiș Share FITT formează următoarea generație de tineri activiști din Timiș
FITT formează următoarea generație de tineri activiști din Timiș


Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), parte din rețeaua internațională de activism în rândul tinerilor Global Platforms (sub egida ActionAid Danemarca), lansează programul Take a Stand, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, care locuiesc în județul Timiș și care doresc să desfășoare proiecte și inițiative menite să schimbe comunitatea în bine.

Prima etapă a programului presupune selectarea a 15 tineri (pe baza răspunsurilor din formularul de înscriere) care să beneficieze de un atelier de inițiere privind activismul politic și participarea tinerilor, de mentorat și de șansa de a obține finanțare pentru implementarea uneia dintre inițiativele lor dedicate comunității, până la finalul anului.

Pe termen lung, în cadrul programului, FITT își propune să coordoneze o rețea de tineri activiști și să le sprijine inițiativele. Obiectivul general al programului este de a le dezvolta abilitățile de leadership, a sprijini punerea în aplicare a ideilor tinerilor și de a sensibiliza și împuternici tinerii din grupurile marginalizate.

Rețeaua Global Platforms sprijină mișcările, rețelele de tineri, organizațiile și persoanele care promovează schimbări sociale, politice și economice progresiste în întreaga lume, promovând tinerii ca agenți ai schimbării pentru o lume mai corectă, mai durabilă și mai democratică.

Prima etapă a programului cuprinde:  

– Aplicarea, până în 5 noiembrie, ca tânăr activist, prin formular.

Datele colectate vor fi utilizate doar în scopul comunicării pe parcursul proiectului.

– Evaluarea candidaților, până în 12 noiembrie. Candidații vor fi selectați de responsabilii de program. În total, sunt disponibile 15 locuri, dintre care 5 sunt destinate inițiativelor care vizează populația ucraineană din Timiș.

– Atelier de inițiere în activism (17-19 noiembrie)

Odată selectați, cei 15 candidați vor fi invitați la Casa Tineretului din Timișoara, unde vor participa la un training de activism și participare a tinerilor, necesar pentru implementarea inițiativelor propuse. Participarea la acest training este obligatorie pentru cei care doresc să aplice pentru finanțarea inițiativelor propuse.

– Mentoratul (19 noiembrie-31 decembrie) presupune sprijinul din partea ofițerilor Platformei globale FITT în crearea cererii de finanțare a proiectului, în implementarea inițiativei și în raportarea acesteia. Mentoratul se poate extinde dincolo de perioada de implementare a proiectului.

– Depunerea cererii de finanțare (19-24 noiembrie)

În ultima parte a formării va începe crearea cererii de finanțare, împreună cu responsabilii de program. În timpul acestei etape, tinerii vor primi feedback și sugestii din partea acestora și le vor fi puse la dispoziție și resursele de informare necesare.

– Evaluarea și anunțarea cererilor de finanțare selectate (25-27 noiembrie)

Responsabilii de proiect vor evalua și selecta cererile depuse pentru finanțare. La finalul acestui proces, candidații vor primi rezultatele prin e-mail.

– Implementarea inițiativelor aprobate (28 noiembrie-31 decembrie)

În această fază a proiectului, tinerii care au obținut finanțare prin faza anterioară vor avea șansa de a implementa inițiativele propuse. Această perioadă include și raportarea financiară.

– Recoltarea rezultatelor (dată stabilită de comun acord)

După implementare și raportare, tinerii activiști vor participa împreună la o sesiune de evaluare axată pe recoltarea rezultatelor (outcome harvesting). Outcome Harvesting este o abordare de monitorizare și evaluare utilizată pentru a colecta dovezi ale rezultatelor și apoi lucrarea în sens invers pentru a determina dacă și cum a contribuit o intervenție la aceste rezultate.

Ulterior acestei prime etape a programului, tinerii implicați vor putea rămâne parte a rețelei, ca tineri activiști, cărora li se vor alătura alți tineri din comunitate, procesul de recrutare rămânând deschis și formarea fiind un element continuu al programului.

FITT formează următoarea generație de tineri activiști din Timiș

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație neguvernamentală (structură federativă) înființată în baza Decretului Lege nr.150/1990, condusă în exclusivitate de tineri și cu o activitate neîntreruptă din anul 1990. FITT se ghidează după valorile Consiliului Europei (CoE), iar în anul 2016 a făcut din Casa Tineretului din Timișoara primul (și unicul, în continuare) deținător din România al Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret oferit de Consiliul Europei.

FITT este membră în 6 platforme și rețele europene, ale căror scopuri variază de la spații pentru tineri, cetățenie activă, inovare socială, sector neguvernamental, cultură etc. și care au adus-o alături de alte 340 de organizații neguvernamentale și autorități publice din întreaga Europă.

Pe lângă structurile europene la care a aderat de-a lungul vremii, FITT este membră a organelor supreme de conducere a două federații naționale: FNT și CTR, care au adus-o alături de 2 filiale ale unor organizații internaționale, 6 federații naționale și 20 de federații județene. Totodată, FITT este și membră a Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută