Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/10/2023
Viața Orașului

Salut, Sibiu | ”Despre Brâncuși, la Timișoara: Sculptura te face să dansezi” de Răzvan Sădean

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Salut, Sibiu | ”Despre Brâncuși, la Timișoara: Sculptura te face să dansezi” de Răzvan Sădean Share Salut, Sibiu | ”Despre Brâncuși, la Timișoara: Sculptura te face să dansezi” de Răzvan Sădean


”Sculptura te face să dansezi” spune Doina Lemny, curatoarea expoziției ”Brâncuși: surse românești și perspective universale”, pentru că trebuie să te învârți în jurul ei ca să o poți vedea pe toată.

Iar sculpturile lui Brâncuși expuse la Muzeul de Artă din Timișoara te fac într-adevăr să ”dansezi”, să te rotești și să te învârți, un dans care presupune mișcări lente și atente, curiozitate și descoperire, un dans în care odată ce-ai intrat trebuie să te lași purtat de minunata scenografie a expoziției, să uiți să te mai uiți la ceas, iar în loc să te uiți la sculpturi, mai degrabă să le vezi.

Un exercițiu deloc facil, mai ales într-un weekend în care a fost celebrat orașul cu peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive în peste 50 de locații, de-a lungul a trei zile, 6-8 octombrie. Din tot ce am apucat să văd în acele zile la Timișoara, cea mai puternică impresie mi-a lăsat-o însă expoziția sculptorului român cu origine țărănească din Munții Carpați, dar care a făcut parte din avangarda pariziană.

De ce este un eveniment cu adevărat remarcabil expoziția dedicată lui Brâncuși în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii? Pentru că reunește în micile și numeroasele săli succesive ale palatului baroc în care se află muzeul o serie de lucrări nemaivăzute până acum în România și mai puțin cunoscute publicului, dar și lucrări faimoase în toată lumea.

Expoziția cuprinde lucrarea cu care Brâncuși și-a definitivat studiile în 1902 la Școala Națională de Arte Frumoase; o serie de sculpturi academice, lucrări figurative, realizate până în 1913, pe care le făcea la comandă pentru a se putea întreține la Paris, cu toate că în perioada aceea era deja interesat de sculptura prin cioplire; lucrarea ”Piatră de hotar”, o sculptură care până la această expoziție nu a părăsit niciodată Centrul Pompidou, în a cărui colecție se află. Traseul de explorare a expoziției e punctat cu opere arhicunoscute, precum ”Pasărea în văzduh” în bronz adusă de la Muzeul Guggenheim din Veneția, o versiune în lemn a ”Coloanei infinitului”, ”Măiastra” adusă de la Tate din Londra, fotografii, desene, filme și documente.

Iată câte motive pentru o escapadă culturală din fosta în actuala Capitală Europeană a Culturii. Expoziția poate fi vizitată până în 28 ianuarie 2024.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută