Rezumat
TRENDS | Toamna se numără trendurile… sau culorile?Viața e roz și roz este lumea toatăRoșu ca focul să-i surâdă norocul„Viitorul fie va fi verde, fie nu va fi deloc”, spunea Bob Brown cândvaO mare de albastru la orizontRoialitatea se scria cu nuanțe mov
TRENDS | Toamna se numără trendurile… sau culorile?
A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Păi stai așa! Până să acopăr inima cu vreo umbră, cu ce mă îmbrac?
Fiecare anotimp vine cu setul său de reguli, de schimbări: o nouă rutină, noi trăiri, emoții, ciclul circadian confuz de schimbările soarelui, alte trenduri, alte culori, dar cu toate astea, sunetul de greieri la întrebarea „Eu cu ce mă imbrac?” rămâne același.
Și că tot veni vorba de îmbrăcat, ce haine purtăm toamna asta? Și ce culori alegem? Verde-n ton cu frunzele ce urmează să se usuce? Poate galben? Puțin portocaliu? Sau poate puțin din fiecare.
Mai marii fashionului, (poate) cei care văd și ața pe care credeai că nimeni n-o să o observe, spun că tendința cromatică pentru sezonul rece al acestui an este una novatoare, cu nuanțe cât mai diverse, un vals de la roșu la gri, de la galben la maro și chiar roz.
Acum, fie ca ești puternic ancorată în ce mai e nou prin revistele de fashion, fie că trendurile îți par complet irelevante, culorile sunt ceva de care ai parte constant, voluntar sau nu, sesizabil sau din contră – culori care îți plac sau pe care le detești, pe care le-ai purta non-stop sau pe care nici măcar nu vrei să ți le imaginezi în contact cu pielea ta.
Influența pe care culorile o au asupra noastră este mai mult decât un simplu raționament despre gust, este un amestec între psihologie si cultură, fiecare ton influețându-ne (fie că realizăm sau nu) – psihologic, simbolic si emoțional.
În cartea sa, Pshihologia culorilor, Karen Haller ne prezintă desuurile unei lumi despre culori – ce semnifică fiecare, cum ne influențează – de ce movul este bun pentru a medita, dar prea mult mov ne face să ne pierdem în gânduri, cum albastrul stimulează intelectul, iar roșul crește pulsul. Demontează mituri și rearanjează piesele pentru a ne oferi o perspectivă proasopătă referitoare la un subiect, care poate, nu ne stârnește prea mult curiozitatea… on a daily basis. Grație ei, asta ne propunem să facem și noi acum, să disecăm culorile, ce au fost stabilite drept etalon în beauty și fashion sezonul acesta.
Viața e roz și roz este lumea toată
Se pare că toamna asta mergem pe principiul la vie en rose, căci se poartă roz. În prezent, tindem să pasăm această culoare doar în sfera feminină, să facem o delimitare socială între ce ar trebui să poarte o fată și un băiat, clișeul clasic: roz pentru fete, iar albastrul rezervat băieților.
Cu toate acestea, cu mult înainte, era fix invers: băieții purtau roz, în timp ce fetele rămâneau cu albastrul. Poate de acum ar trebui să învățăm să nu mai aruncăm tot felul de ocheade când un băiat alege să se îmbrace roz – în altă epocă, ar fi fost admirat cu desăvârșire. Cum ar zice Miley Cyrus: „Pink isn’t just a color. It’s an attitude, too.”
Roșu ca focul să-i surâdă norocul
Aici vorbim despre un roșu cât mai aprins, mai sexy și mai dinamic, un roșu senzual, care, în cultura noastră creează entuziasm, denotă putere, încredere.
Același roșu, pentru cultura asiatică înseamnă noroc, viață îndelungată, iar cei din Orientul Mijlociu îl asociază cu război, pericol. Pe lângă diferitele seminicații culturale, culoarea oferă și cu o serie de influențe psihologice: dă senzația că timpul trece mai repede, ne crește ritmul cardiac, accelerând pulsul și făcându-ne să ne aprindem la fel de puternic ca el.
Purtat, totuși, cu măsură, makes you look even powerful than you are.
„Viitorul fie va fi verde, fie nu va fi deloc”, spunea Bob Brown cândva
Toamna din industrie se arată la fel de verde ca primăvara: se poartă verdele gălbui, expansiv, proaspăt, pe care tindem să îl asociem cu începuturi noi, cu speranță, noroc, sănătate, fertilitate, fiind, practic, un perfect echilbru între minte, corp și suflet. Pentru Shakespeare, însă, verdele era culoarea geloziei, valorificându-și această credință și în câteva dintre operele sale.
Astfel, verdele se situează la poli opuși ai credințelor fiecăruia, fiind o culoare la fel de controversată ca dramele din seriale, sau ca Romeo și Julieta, căci doar Shakespeare știe cu adevărat unde și-a infiltrat nuanțele de verde.
O mare de albastru la orizont
Albastrul clasic, culoarea emblemă a anului 2020, revine spectaculos în luminile publicațiilor de modă și de beauty – albastru inspirat de hortensii sau cel acvatic, desprins din cadrele plajelor din Grecia. Albastrul, în esență liniștitor, ne stimulează intelectul, ne ancorează în realitate, evocă libertatea cerului și ne provoacă să ne deschidem către alte perspective.
Ne face, poate, mai conștienți de propriile gânduri, mai încrezători, afectându-ne, în mod surprinzător, mai mult decât o poate face roșul. But don’t worry about it, a touch of blue won’t make you feel blue.
Roialitatea se scria cu nuanțe mov
Movul, culoarea preferată a conducătorilor, a elitelor, din vremurile apuse, simbol al bogăției, mândriei și al extravangaței, ocupă și în prezent un loc pe podiumul preferințelor coloristice.
Purpura obișnuia să fie obțiuntă cu greu, dintr-o sursă la care nu ne-am fi așteptat: melci (de Murex, nu oricare). În prezent, această culoare ajută la meditație, contemplare. Deși ne sporește nivelul de înțelepciune, prea mult mov de poate face să picăm în extrema cealaltă – overthinking. Este o culoare rară în natură, iar din acest motiv se consideră că are sensuri sacre – grație melcilor, probabil.
Trendurile se schimbă odată cu anotimpul, dar culorile rămân. Așa că, data viitoare când îți alegi rochia în culoarea aceea care știi că îți place cel mai mult sau tricoul în nuanța care crezi că îți vine cel mai bine, gândește-te că nu e doar o alegere ce ține doar de estetică.
E o alegere cu substrat psihologic: ce înseamnă de fapt acea culoare pentru tine? Poate că nimic, sau mai mult decât te-ai fi așteptat. În definitiv, trebuie să existe un motiv pentru care nu vedem lumea în alb și negru.
Text de ANDRADA DINCĂ | Lifestyle | Opinii
Cover Photo by Vladimir Vasilev