Sibiul este un oraș într-o continuă dezvoltare!
Din centru până în cartiere, infrastructura orașului s-a modernizat în permanență în ultimii ani. Fiind un oraș frecventat de mulți turiști, punctele cheie precum aeroportul și zona gării au trecut și ele prin ample schimbări.
Dacă despre aeroport am mai vorbit în trecut, acum e momentul să luăm la ochi Piața Gării. Sunt multe de văzut, de spus și, mai ales, de îmbunătățit.
Ne place că, rând pe rând, clădirea gării, peroanele, pasajul subteran au fost modernizate. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 2007, când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii, dar n-a fost să fie.
Ne place că după deschiderea mall-ului Promenada, zona gării a devenit mai prietenoasă. În plus, pe bulevardul Coposu, porțiunea dintre Hermann Oberth și mall, sunt în construcție mai multe clădiri.
Ne place că platforma betonată și degradată care pornește din dreptul gării și ajunge până în spatele mall-ului va fi reconvertită într-o zonă modernă. Zona pietonală va fi extinsă și vor fi plantați brazi.
Ne place că și stația TURSIB din fața gării arată ca în 2023. Parcă vezi orașul cu alți ochi când în stație așteaptă autobuze noi, multe dintre ele electrice. Pentru turiști chiar e important acest prim impact.
Nu ne place că oricât de mult se modernizează zona gării, tot are mereu un aspect murdar. E drept că această situație o regăsim în toată țara. Clădirile le putem moderniza, dar educația oamenilor ba.
Nu ne place că se fac imediat douăzeci de ani de când ruina pe cinci etaje a ceea ce ar fi trebuit să fie un hotel tronează în Piața Gării. Oricât te-ai obișnui să vezi un schelet zi de zi, tot un schelet rămâne.
Nu ne place că deși se modernizează clădirea și arealul gării, la fel ca la aeroport, conexiunile lasă de dorit. O călătorie cu trenul la Cluj-Napoca sau Brașov durează mai mult decât una cu automobilul.
Nu ne place că întreaga zonă a gării, care include și zona autogării din vecinătate, este sufocată de betoane gri. Arată mai degrabă precum o parcare, decât o piață aflată în apropierea centrului istoric.
TEXT DE RĂZVAN SĂDEAN