Ediția de majorat a festivalului Ars HUNGARICA, care va avea loc la Sibiu între 10 și 19 noiembrie, aduce în fața publicului larg o serie de activități și programe dedicate culturii maghiare: spectacole muzicale, reprezentații teatrale, expoziții, concerte camerale, proiecții de film, tururi ghidate, sau prezentări de carte.
În deschiderea celei de-a 18-a ediții a festivalului, Attacca World Music & Balogh Kálmán din Ungaria vor prezenta spectacolul BIHAR pe scena sălii Thalia, vineri, 10 noiembrie, de la ora 19. Formația prelucrează ca material sursă vasta colecție a lui Béla Bartók, în principal melodii instrumentale și vocale adunate din județul Bihor. Aranjamentele combină elemente autentice de muzică populară cu sonorități originale de world music. Line-up-ul Ars HUNGARICA e completat cu nume precum Szeder, Góbé, Nóra Tasi, Melinda Samson & Noémi Miklós.
O serie de expoziții vor avea loc la Galeria Contemporană a Muzeului Brukenthal – unde vor fi expuse lucrări ale artiștilor maghiari din colecția de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal, la Sala Oglinzilor – unde artista Szegedi Alice Torella va prezenta o serie de păpuși, la Galeria Bisericii Reformate – unde vor fi expuse lucrări de Pădureț Mónika, la Turnul Sfatului – care va găzdui o expoziție de Nagy Botond, și la Sala de Expoziții a Primăriei.
Pentru copii și nu numai vor avea loc mai multe spectacole de teatru și concerte, precum spectacolul de teatru de păpuși Gyopár Tamás – Csihán Királyúrfi (11 noiembrie, ora 12, Sala Oglinzilor), concertul ”Răsună pădurea” al formației Tekergők (16 noiembrie, ora 17, Sala Oglinzilor) sau spectacolul ”Ce s-a întâmplat cu femeia” prezentat de Teatrul din Gyula (17 noiembrie, ora 19, Teatrul Gong).
În cadrul festivalului vor avea loc și proiecții de film și sesiuni de Q&A: ”Petőfi în Transilvania”, realizat de Maksay Ágnes si László Loránd (11 noiembrie, ora 18, Sala Oglinzilor) și ”După caracterul ei și liber”, regia Zsuzsa Szebeni – care prezintă viața Carolei Szilvássy, o figură marcantă a aristocrației transilvănene de la începutul secolului trecut (15 noiembrie, ora 20, Centrul Cultural ”Ion Besoiu”).
Festivalul se încheie duminică, 19 noiembrie, de la ora 19, cu spectacolul de teatru-dans susținut de Ansamblul Bekecs – Sándor Petőfi: A helység kalapácsa, la Teatrul Gong.