Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2023
Viața Orașului / Cronică de gastronomie

”Soiurile locale de mere din Sibiel” de Cristian Cismaru

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Soiurile locale de mere din Sibiel” de Cristian Cismaru Share ”Soiurile locale de mere din Sibiel” de Cristian Cismaru


Urmează din nou, peste puțin timp, târgul de mere din Sibiel. O bucurie pentru noi toți!

Livezile tradiționale din Sibiel sunt un capitol cu totul special fiindcă o livadă tradițională joacă un dublu rol, acela de livadă-pășune sau livadă-fâneață. Asta înseamnă că vara se usucă fân printre pomi pentru ca toamna să poată pășuna acolo animalele libere. Livezile tradiționale sunt o formă de cultură extensivă a pomilor fructiferi de talie mare, care au coroane largi și sunt plantați la distanțe generoase unul de altul. Pomii impresionează și prin durata lor de viață, adesea de peste 100 de ani. Gestiunea lor este de intensitate scăzută și nu sunt folosite substanțe chimice. Modul acesta de cultivare ajută foarte mult la protejarea solului împotriva eroziunii sau a alunecărilor de teren și asigură, prin bogăția soiurilor cultivate, necesarul de vitamine pentru hrana comunității. Per total, vorbim de niște ecosisteme foarte stabile, cu un important rol peisagistic și cultural. Argumentele pentru a avea grijă de ele sunt deja destul de grăitoare, dar noi mai adăugăm la acestea și meritul estetic pe care îl au (sunt minunate!). Și totuși, în realitate nu sunt protejate așa cum ar merita. Dar vrem să ne ocupăm de asta în scurt timp.

Să trecem însă și la gusturi. Cele mai des întâlnite fructe în localitate sunt merele, urmate de prune și pere, în cantități mai scăzute, și apoi ocazional de nuci, gutui, vișine și cireșe. În Sibiel sunt cunoscute circa 35 de soiuri de mere și 7 soiuri de pere, iar oamenii știu exact când se consumă și mai ales cum anume se consumă fiecare soi în parte.

Totuși, nu vrem să dăm deoparte celelalte soiuri, care își au și ele meritele lor. Vă mai prezentăm câteva pentru a vă face o imagine a bogăției de care am dat noi în aceste livezi tradiționale. Mai avem, așadar: mere vinete, ierdașe, mere albe, mere-pere, Baia Mare, florine, clar alb, văratic, cacovenești, kassler, gravenstein, astrahan roșu, popescmboikăne, banană de iarnă, renet bauman, florina, frumos galben, golden delicios, gustave, ionatane (care de la mine primesc medalia de argint), londonpepping, mașanschi, poinice, boscop, pătule (merele mele de aur, după cum ați aflat deja), parmen auriu, roșu delicios, renet ananans, renet de canada (medaliate cu bronz în topul preferințelor personale), roșu de stetin, delicios dublu roșu, șovar și mere pădurețe.

Eu am și un tip preferat de mere: pătulele. Și asta datorită gustului dulce, ușor acidulat și chiar răcoritor pe care îl are mărul atunci când mușc din el. Iar aftertaste-ul? Gust pur de miere de fructe – un dulce perfect și fin. Vizitați Sibielul sau Fântânele (Cacova) în ultimele weekenduri de octombrie și le găsiți pe toate!

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută