Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2023
Viața Orașului / CityZen

Jurnal de cititoare: ”Testul psihopatului” de Adela Dinu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Jurnal de cititoare: ”Testul psihopatului” de Adela Dinu Share Jurnal de cititoare: ”Testul psihopatului” de Adela Dinu


Testul psihopatului, probabil cea mai amuzantă carte a lui Jon Ronson, explorează tema nebuniei și ascensiunea psihopaților până în vârful lanțului trofic: în politică și în corporații. În prima parte a cărții, Ronson îi vizitează pe psihopați acolo unde te aștepți să îi găsești: în spitale și închisori. Cel mai interesant e experimentul cu LSD, în care pacienții cei mai periculoși dintr-un spital de nebuni sunt tratați într-un mod inovator, printr-o combinație de ingrediente: nudism, terapii alternative, ștergerea granițelor între pacient și terapeut (inversarea rolurilor) și droguri la greu. Terapia are efect doar aparent, în realitate psihopații obțin o sală de gimnastică unde își exersează abilitatea de a simula empatia. Întorși prematur în societate, cei mai mulți recidivează.

În a doua parte a cărții, Ronson e influențat de un curs pe care îl face cu psihologul Bob Hare, din care află despre trăsăturile generice ale psihopatului și despre cum le poate identifica prin intermediul testului psihopatului. Mesajul cărții: e un fenomen bizar faptul că unii psihopați ajung în închisori și spitale, iar alții, cum e Al Dunlap, devin modele de succes ale societății capitaliste.

 

Jurnal de cititoare: ”Testul psihopatului” de Adela Dinu

 

Testul psihopatului conceput de Bob Hare scoate la iveală mai mult decât promite: toți exhibăm măcar unele din trăsăturile psihopatiei. Trăim într-o societate obsedată de diagnosticarea cetățenilor-pacienți și de exploatarea lor pentru profit. Nebunia e o afacere la fel de legitimă ca oricare alta.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută