Despre noua ediţie a festivalului de la Opera Comică pentru Copii, de la finele lunii septembrie, am cerut câteva detalii de la ANDREEA SOARE, inițiatoarea Bebe Fest OCC (29 septembrie-8 octombrie) şi, totodată, regizoarea seriei pentru bebeluși „Bubu” și a baletelor „Scufița Roșie” și „Lacul Lebedelor”.
Vă aflați deja la cea de-a patra ediție a evenimentului Bebe Fest OCC. De unde a pornit ideea organizării festivalului?
Bebe Fest OCC este unicul festival din Europa care pune accentul pe produse culturale, activități senzoriale, educative și distractive dedicate exclusiv categoriei de vârstă 0-3 ani. Există o foarte mare cerere pentru astfel de evenimente, motiv pentru care am hotărât să organizăm cel puțin 2 ediții în fiecare an. Ideea acestui festival a venit odată cu nașterea fiicei mele, Zoe.
Aș putea spune că ea este cea care mi-a arătat necesitatea existenței unui astfel de eveniment dedicat bebelușilor și copiilor de vârste foarte mici. Zoe m-a însoțit la Opera Comică pentru Copii încă de când avea 2 săptămâni și era complet fascinată de toate culorile din jur, de muzica pe care o auzea și de glasurile celorlalți copii. Totodată eu, în calitate de proaspătă mămică, am înțeles cât de mare este nevoia de socializare și de a petrece timp de calitate alături de micuța mea.
Toate acestea au dat naștere primei ediții a Bebe Fest OCC – creând astfel un spațiu în care părinții alături de copilașii lor se pot bucura de o multitudine de activități culturale, educative și distractive. După primele ediții, feedback-ul primit atât de la copii cât și de la părinții acestora a fost unul foarte bun, motiv pentru care revenim anul acesta cu și mai multe surprize.
La edițiile precedente participanții au beneficiat și de o parte educativă, concepută pentru a sprijini dezvoltarea emoțională a copilului. Ce ați pregătit pentru evenimentul de acum?
Caracterul întregului eveniment este conceput pentru a sprijini dezvoltarea culturală și emoțională a copiilor. De la spectacolele din seria „Bubu”, care le oferă celor mici primele noțiuni și explicații legate de sentimente, până la atelierele de creație pe care le realizează bebelușii împreună cu părinții – toate sunt activități care aduc un mare beneficiu dezvoltării emoționale.
Care sunt surprizele de anul acesta la Bebe Fest OCC?
Noutatea ediției curente o reprezintă amenajarea unui spațiu modern, în incinta Operei Comice pentru Copii, în care începând din luna octombrie, de luni până vineri, în intervalul orar 9:30 – 12:30, se vor desfășura ateliere pentru bebeluși și părinți, susținute de specialiști din domeniul psihologiei și al sănătății și de artiști profesioniști. Programul include Atelierul de Educație Emoțională Timpurie, Atelierul de Nutriție și Psihonutriție Pediatrică, Atelierul de Kinetoterapie și Meloterapie și Atelierele Muzicale Toni Boni. Varianta pilot a acestui program va fi lansată în cadrul celor două weekend-uri de festival, pentru a le oferi vizitatorilor experiența completă.
De asemenea, și la această ediție participanții vor avea la dispoziție de zone de relaxare, de servit masa, atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși – food court bebe, unde se pot degusta gratuit produse alimentare destinate bebelușilor, o parcare pentru cărucioare, o salină în aer liber, zone de joacă, o căsuță senzorială, zone de alăptare, trambuline, trenuleț și piscină cu bile – toate pentru bebeluși. Iar acestea sunt doar câteva dintre surprizele cu care îi așteptăm pe cei mici alături de părinți și bunici în următoarele două weekend-uri, între orele 10-20, la Opera Comică pentru Copii.
Revenind la spectacolele din seria „Bubu”, ce anume îi atrage pe spectatori la acest tip de reprezentație?
Când am creionat acest proiect, alături de Irina Furdui și echipa de creație, scopul nostru a fost acela de a educa blând dar eficient, prin intermediul artei. Spectacolele din seria „Bubu” se concentrează pe dezvoltarea emoțională a copiilor și pe oferirea unor experiențe senzoriale bogate (olfactive, kinestezice, auditive, vizuale). De asemenea, se urmărește sprijinirea părinților, chiar ghidarea lor, într-o anumită măsură, căci în echipa proiectului am cooptat chiar de la bun început și un psiholog, spre a-și susține copiii în fiecare pas al dezvoltării lor cognitive, emoționale și comportamentale.
Personajul principal, Bubu, interacționează cu cei mici și îi călăuzește în lumea magică a anotimpurilor, sunetelor și limbajului mimico-gestual, devenind un ghid adorabil pentru copiii de până în 3 ani. Seria a început cu titlul „Bubu și Anotimpurile”, producție ce a avut premiera în luna mai a anului 2022 și s-a jucat mereu cu casa închisă. Acest spectacol are un scenariu de bază, dar include și un element de improvizație care depinde de interacțiunea cu cei mici. Astfel, fiecare reprezentație devine unică și interactivă, cu maxim 20 copii și însoțitorii lor participând la fiecare spectacol.
Până în prezent, peste 4500 de persoane au avut această experiență, în cadrul celor peste 150 de reprezentații. Am continuat apoi cu „Bubu la Zoo” și pregătim până la finalul anului a treia premieră din această serie, „Bubu și Fulgii de Nea”. Fiecare dintre aceste trei spectacole aduce în atenția publicului foarte tânăr compozitori pe care adulții îi apreciază deja, cum sunt Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saens sau Piotr Ilici Ceaikovski, iar pentru mulți dintre spectatorii noștri mici aceasta este prima întâlnire cu muzica clasică.
Pe lângă produsele culturale pentru bebeluși, ce altceva pregătește Opera Comică pentru Copii în această toamnă – pentru celelalte categorii de public?
Lucrăm mereu pe mai multe planuri în paralel, iar proiectul despre care aș vrea să vă dezvălui câteva informații este premiera baletului „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, a cărui regie și coregrafie le semnez. Este cel mai îndrăgit și jucat titlu de balet din lume, ceea ce constituie o provocare în sine, pe lângă faptul că se va adresa unei audiențe formată preponderent din copii care au împlinit minim trei ani.
O lume fantastică, o frumoasă poveste de iubire, un vrăjitor viclean și dansuri pline de grație, culoare și dinamism, într-o scenografie care va stârni curiozitatea tuturor – acestea sunt ingredientele care îi vor încânta pe micii spectatori ai Operei Comice pentru Copii.
Interviu de ANAMARIA GRUMEZA