Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/09/2023
Muzică

Interviu cu Radu Nechifor: ”Autentic se referă la motivația noastră care e 100% muzicală și emoțională”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Radu Nechifor: ”Autentic se referă la motivația noastră care e 100% muzicală și emoțională” Share Interviu cu Radu Nechifor: ”Autentic se referă la motivația noastră care e 100% muzicală și emoțională”


Pe 6 octombrie, îndrăgitul naist Radu Nechifor, alături de multiinstrumentistul Marius Preda și Taraful Cezar Cazanoi, va lansa ”Autentic”, un material care a luat naștere din dragostea artiștilor pentru folclor și pentru emoția pe care o stârnește. Am aflat mai multe despre album și concert de la Radu Nechifor.

 

Rădăcinile albumului ”Autentic” se regăsesc în colaborarea îndelungată cu Marius Preda. Cum s-a concretizat ideea albumului și cum a decurs procedeul de creație?

În timpul pregătirii mele pentru un concert la Paris cu Vladimir Cosma eram în sala de repetiții și discutam cu Marius Preda despre improvizații, în general, și despre influențele pe care le are folclorul în stilul nostru de a cânta. Și deși cântam împreună de aproape 12-13 ani, atunci ne-am hotărât să așternem împreună experiența asta comună de a cânta folclor într-un material audio. Și de acolo ne-am gândit și răzgândit până am ajuns la formula actuală a materialului, în care, ulterior, l-am implicat și pe Cezar Cazanoi, cu care am cântat între 2011 și 2015 la Povestea Naiului. Așa că a venit și Cezar cu Taraful de la București și materialul a prins formă. Albumul a fost definitivat acum un an și jumătate, dar a mai stat la dospit.

 

De ce ”Autentic”? Ce v-a inspirat în alegerea titlului albumului?

Cred că tilul albumului e foarte grăitor. AUTENTIC nu vine de la modul nostru de a cânta, AUTENTIC e sentimentul pe care îl avem, AUTENTIC se referă la motivația noastră care e 100% muzicală și emoțională. Așa s-au întâmplat lucrurile și așa am simțit atât eu, cât și Marius că vrem să se audă ce simțim noi când cântăm împreună. Cu toate că e un artist de anvergură internațională, Marius mi-a mărturisit la un moment dat că atât de mult îi place să cânte doine cu mine încât ar face asta toată viața.

 

Ce îți întreține interesul și dragostea pentru folclor?

Probabil emoția pe care o ascunde în spate folclorul și care m-a făcut să trăiesc muzica la cea mai mare intensitate. Cântând folclor am descoprit plăcerea și pasiunea de a cânta și de a ajunge cu mintea în niște locuri aparte, trăind niște experiențe pe care celelalte genuri muzicale nu mi le-au oferit. Cred că folclorul e genul muzical cu cea mai mare încărcătură emoțională.

 

Interviu cu Radu Nechifor: ”Autentic se referă la motivația noastră care e 100% muzicală și emoțională”

 

Pentru că albumul are lansarea pe 6 octombrie, cum îți dorești să decurgă acea seară, ce artiști te vor acompania pe scenă și la ce să se aștepte publicul?

Mi-aș dori ca oamenii să vină și să trăiască măcar o bucățică din ceea am trăit noi lucrând la acest material. ”Autentic” e motivația principală a albumului și a concertului. Acest cuvânt m-a ghidat în a găsi formula în care să se desfășoare concertul. Îmi doresc un ambient cât mai familiar și cât mai intim, o apropiere între public și artiști, o comunicare cât mai directă. Marius Preda și Cezar Cazanoi alături de Taraful său vor fi, de asemenea, pe scenă, în fața publicului.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută