Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/09/2023
Festival

EXCLUSIV | Interviu cu Dumitru Budrala: ”Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu Dumitru Budrala: ”Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e” Share EXCLUSIV | Interviu cu Dumitru Budrala: ”Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e”


Pentru a marca așa cum se cuvine o ediție aniversară, Astra Film Festival propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice, 75 de filme proiectate în premieră națională, 15 spații de proiecție, dezbateri, expoziții, lansări de carte, concerte și evenimente speciale în fiecare zi a festivalului.

Am stat de vorbă cu regizorul și directorul fondator al festivalului, Dumitru Budrala, despre începuturi, provocări, pariuri și vise.

Așadar, între 15 și 22 octombrie, nu vă faceți planuri, iar dacă mai aveți zile de concediu ar fi bine să le folosiți pentru că spectacolul lumii se va vedea, simți și trăi peste tot la Sibiu în cadrul ediției aniversare de 30 de ani a Astra Film Festival.

 

În 1993, la prima ediție, filmele au fost vizionate pe un televizor Sharp de un public restrâns. 30 de ani mai târziu, în 2023, avem 15 spații de proiecție și sunt așteptați zeci de mii de cinefili. Cum ați reușit să transformați Sibiul într-o redutabilă casă a filmului documentar?

Festivalul a crescut an de an, într-un oraş în care, vă reamintesc, la începutul anilor 2000, nu mai existau, practic, cinematografe. A trebuit să improvizăm, am ”inventat” spaţii neconvenţionale, în săli şi foaiere, în aer liber, în Domul din centrul oraşului, pe malul lacului, ba chiar și pe lac am făcut proiecții de filme văzute din bărci care plutesc pe lac.

Am mers cu filmele din festival şi în mici comunităţi locale, în săli ale primăriilor, în foste case de cultură, la căminul cultural, în săli de sport și în biserici chiar. Într-una dintre comunele de pe dealurile din Mărginimea Sibiului am amenajat un cinematograf ad-hoc într-o șură, pentru copiii de acolo, care vedeau pentru prima oară un film în condiții de cinema.

Chiar dacă e foarte greu să concentrăm în câteva paragrafe o experiență de 30 de ani, cât de mult a contribuit festivalul la viața culturală orașului și la dezvoltarea comunității sibiene?

Aici ar trebui să răspundă, cel mai bine, sibienii, adică oamenii simpli, care vin la evenimentele noastre într-un număr atât de mare, care știu festivalul de-o viață. Avem mulți spectatori tineri și foarte tineri, care au mai puțin de 30 de ani. Atunci când s-au născut, festivalul de film documentar era deja lansat. Pentru ei, Astra Film este ”de când lumea”.

Eu cred că festivalul nostru face parte deja din viața culturală sibiană, și nu numai, ca aerul pe care ți se pare firesc să îl respiri. Ce mai pot adăuga este că putem vorbi despre o numeroasă comunitate Astra Film Festival, alcătuită din oameni de toate vârstele, de la copiii care iau în stăpânire centrul orașului la vremea festivalului lor (Astra Film Junior), până la octogenarii care și-au petrecut maturitatea bucurându-se de ceea ce îți oferă filmul documentar.

Avem un public avizat, pretențios și prietenos. O familie culturală aflată la începutul catalogului, pentru că numele ei este la litera ”A” – de la Astra Film.

EXCLUSIV | Interviu cu Dumitru Budrala: ”Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e”

Festivalul a avut încă de la prima ediție selecție și participare internațională, iar încet, dar sigur a intrat pe lista marilor festivaluri de film din Europa. Cum e văzut festivalul în prezent ca brand și ca eveniment în străinătate de către profesioniștii din domeniu și de către publicul general?

Cel mai sigur barometru al importanţei internaționale câştigate de festival este numărul uriaş de producții pe care le primim în fiecare an de la regizori din toată lumea, chiar din toată lumea. Sunt tot mai mulţi autori şi producători care îşi doresc ca premiera mondială a filmului lor să aibă loc aici, la Sibiu, la Astra Film Festival. Ceea ce ne obligă enorm și este normal să fie așa.

Suntem obligaţi să triem drastic, pentru că festivalul durează doar o săptâmână şi, oricâte spaţii de proiecţie am avea, nu putem încărca excesiv programul. Și nici juriile. Deşi sunt multe alte filme care au ceva de spus, suntem obligaţi să ne oprim la 10 – 11 producţii reprezentative pentru fiecare secţiune din competiție.

Prin ce evenimente speciale vor fi marcați cei 30 de ani de festival?

Pe lângă premierele de top din toate secţiunile competiţiei – trei sferturi din filmele selectate sunt premiere – de tradiționalele dezbateri care vor urma, în cadrul cărora autorii vor dialoga cu publicul, de discuțiile dintre profesioniști, la care poate participa oricine este interesat, şi de proiecţiile full-dome, aș vrea să vă spun că avem un program special, în afara concursului, care include filme, mai vechi şi mai noi, semnate de Lucien Castaing – Taylor, Verena Pravel sau Andreas Mol Dasgaard.

Vor fi  expoziții, lansări de carte. Vor fi concerte și evenimente speciale în fiecare zi a festivalului. Vor fi și numeroase evenimente surpriză, pe care vă las să le descoperiți. Suntem nevoiți chiar să ne forțăm publicul să aleagă uneori între două sau trei evenimente extraordinare care au loc în același timp sau să alerge de la o sală de proiecție la alta. Așa cum zic de fiecare dată, spun și acum: este o idee bună să-ți iei concediu sau măcar câteva zile libere, ca să te poți bucura pe deplin de festival.

De trei decenii, festivalul e o veritabilă arenă de lansare pentru filmul documentar românesc. Dacă privim către ecranele festivalului ca într-o oglindă, ce vedem și aflăm despre România și despre noi din selecția celor mai noi documentare românești?

Avem 17 producţii autohtone selecţionate, în trei dintre secţiunile competiţionale ale ediției. Sunt, vă spun fără ezitare, cele mai bune documentare româneşti din ultimul an. De la cele care intră, curajos, în lumea rețelelor hoților de buzunare ce operează de ani de zile în România și în Europa, la povești ale unor femei extraordinare, așa cum este o fostă învățătoare octogenară, plină de viață și cu o poftă inegalabilă de cunoaștere, sau poeta Nora Iuga, cu al său univers fascinant, fragil și sensibil.

Vom mai arăta filme despre familii aflate în fața unor încercări majore, despre prietenii care nu pot fi destrămate indiferent de granițe, depărtări și regimuri politice, despre muzica anilor ‘80 și eroii săi neștiuți și muzica anilor de acum, despre provocări care apar în viața oricui și soluțiile alese, despre credințe și superstiții. Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e.

Imaginile cu cel mai puternic impact asupra celor care se află în Sibiu în perioada festivalului sunt, probabil, cele cu grupurile infinite de copii care se îndreaptă către sala de cinema. Cum a ajuns programul Astra Film Junior atât de iubit de către copiii din întreg județul?

Astra Film Junior este unul din marile noastre pariuri. Am ştiut de la început că nu avem şanse să-l câştigăm, că nu vom reuşi să-i smulgem pe copii din faţa telefonului sau a laptopului şi să-i aducem doar cu poveţe şi lozinci în sala de cinema. Trebuia să fim inventivi, să venim în întâmpinarea aşteptărilor lor, ”updatându-ne”, dacă îngăduiţi termenul, noi înşine.

Aşa a apărut Domul din centrul oraşului, o fereastră spre viitorul cinematografiei, aşa s-au născut proiecţiile alese cu grijă pentru fiecare vârstă în parte, jocurile şi concursurile care însoţesc festivalul. Trebuie să recunosc însă că răspunsul pe care l-am primit – zeci de mii de copii şi tineri vin astăzi la Astra Film Junior – ne-a depăşit orice așteptare.

EXCLUSIV | Interviu cu Dumitru Budrala: ”Ediția aniversară Astra Film Festival va fi un adevărat festival al vieții-așa-cum-e”

Nu doar Astra Film Junior, ci întreg festivalul e o sursă de inspirație pentru spectatori. Putem spune în momentul de față că avem oameni din industrie care au crescut cu filmele din festival sau au participat la atelierele de film?

Astra Film este o şcoală care a format nu doar public de cinema, ci şi generații întregi de cineaşti. Sunt foarte mulţi oameni din industrie care au participat la atelierele de creaţie ale festivalului, la competiţia studenţească.

Unii dintre ei au revenit în competiţiile festivalului, cu filmele discutate în laboratoarele Astra Film Festival. Ba chiar au şi câştigat.

Sunt 30 de ani de când, an de an, aprindeți lumina în mințile și sufletele oamenilor. Pe final, de ce le-ați recomanda oamenilor să participe la festival între 15 și 22 octombrie?

Pentru că este un festival în care, în chip esenţial, este vorba despre ei. La Astra Film Festival sunt poveştile lumii noastre. Cu provocările ei, cu marile ei probleme, cu visele şi cu speranţele ei.

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută