Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/09/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

“De toamnă: găluște cu prune” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii “De toamnă: găluște cu prune” de Corina Gruber Share “De toamnă: găluște cu prune” de Corina Gruber


Dacă te-ai născut și ai crescut în Transilvania, e greu de crezut că nu ai auzit de găluște cu prune și că această mâncare nu îți trezește amintirea toamnelor din copilărie. Rotunde, sățioase, acoperite cu acel delicios pesmet prăjit amestecat cu zahăr și unt, cu arome calde de scorțișoară și vanilie, găluștele cu prune sunt un fel tradițional transilvănean, inspirat de bucătăria maghiară și austriacă, dar bine intrat în mentalul colectiv.

Ca orice rețetă tradițională, rețeta de găluște cu prune are o variantă proprie fiecărei familii, ce poate fi preparată doar într-un anumit mod. Evident, cu un pic de research online, îți dai seama că sunt un milion de variante și poți îmbunătăți (dacă vrei) rețeta tradițională a familiei. De exemplu, de pe blogurile cu rețete, am învățat să adaug zahăr cu aromă de vanilie în aluat.

Dar lucrurile merg mai departe. Aluatul acela pe bază de cartofi, destul de greu de prelucrat, e emblematic pentru Europa. De la Knödel în Austria și Germania, la gombóc în Ungaria, găluștele palt din nordul Suediei și la gnocchi italieni, cartofii sunt un ingredient destul de popular pentru prepararea aluatului în Europa. De fapt, aluatul de gnocchi mi s-a părut ceva mai dificil de stăpânit decât cel de găluște cu prune, întrucât, proporțional, are puțină făină în raport cu cartofii.

Ce ai de făcut pentru găluște cu prune? Ca și la gnocchi, se începe prin a fierbe cartofii. Cei mai buni sunt cartofii albi, făinoși, pentru se zdrobesc mai ușor. De asemenea, e mai bine să fie fierți în coajă, ca să nu se îmbibe cu apă. Apoi, cartofii se zdrobesc (cât de fin se poate, că să nu rămână bucăți mari) și li se adaugă un ou și făină, dar și puțin zahăr cu aromă de vanilie. Aluatul astfel format se separă în biluțe, ce se întind cu mâna. Acesta e momentul în care intervine disconfortul: aluatul e foarte lipicios. Pentru a-l modela mai bine, e ideal să îți presari făină pe palme, nu să îngroși aluatul. După ce prinzi tehnica de aplatizare a aluatului și de învelire a fructului, va fi greu să te oprești, pentru că merge foarte repede și ușor. Eu prefer (tot contrar rețetei tradiționale) să îndepărtez sâmburele din prune, chiar dacă asta va rezulta în pulpa mai moale a fructului. Găluștele se fierb până se ridică la suprafață, iar apoi se tăvălesc printr-un amestec de pesmet prăjit în unt, zahăr și scorțișoară. Pe urmă, e greu să te oprești din mâncat.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută