Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/09/2023
Eat & Drink / Gurmand

Mirodenia de la noi

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Mirodenia de la noi Share Mirodenia de la noi
Mirodenia


Mirodenia de la noi

Boiaua e un condiment ivit pe aceste meleaguri, iar în anumite regiuni e mai prezent decât sarea în bucate.

Cea mai mare parte din boia vine din Ungaria și din Spania și e disponibilă în variante picante, dulci sau afumate, se arată într-un articol publicat de Fine Dining Lovers, o sursă credibilă și de prestigiu pentru bucate de soi. E drept, denumirea se trage din țara vecină, dar mirodenia care conferă cârnaților splendida și apetisanta culoare roșiatică provine propriu-zis de pe aceste meleaguri. O dezvăluie Radu Anton Roman, neuitatul degustător și cercetător culinar, în „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia, 1998): „paprica (cuvânt ieșit în univers via Budapesta) sau boiaua – dacă nu știați – se zice că a fost oferită Europei și lumii de frații secui din Covasna și Harghita”.

Mirodenia de la noi

Regretatul autor mai pomenește în sursa citată că această mirodenie e intens savurată și „specifică zonei bihorene (unde „paprika“ – boiaua – e la fel de deasă în mâncare ca și sarea, dacă nu mai mult)”. Cartea de căpătâi a oricui vrea să înțeleagă noimele bucătăriei românești conține și o mențiune pasională: „Papricaș îmi făcea Ilonca T. noaptea, la Satu-Mare, când voia ea să-și arate dragostea de unguroaică, dar punea o boia atât de iute, încât mi se-ncrețeau genele și deveneau sârmoase”…

Ehei, papricașul! Cum e lesne de presupus, numele-i vine de la paprică, adică boia dulce de ardei, pre limba noastră, și boia iute-iute, tot pre limba noastră, dacă bucătăreasa știe să cânte „Az a szép” din familie. Papricașul, prieteni, e, cum ne învață altă carte delicioasă, „The cuisine of Hungary”, de George Lang, o fală a maghiarimii și, deopotrivă, stâlp al bucătăriei ce mai are alți trei, la fel de solizi: gulyás, pörkölt și tokány (la ultima nici nu mai e nevoie de traducere).

Mirodenia de la noi

Gulyás-ul cred că știți ce e, nu se poate să nu fi poftit la supa aia groasă și picantă. Pörkölt-ului noi îi zicem pe aici tocăniță ungurească și, aparent, e tot un fel de papricaș și ambele se mănâncă în selecta companie mitteleuropeană a găluștelor, căci și cehul, și neamțul, și austriacul se dau în vânt după „galuska”. Diferențele sunt însă următoarele: papricașul are smântână și rântaș. Ferit-a Sfântu’ să puneți însă smântână la gulyás ori pörkölt! Bașca, tocănița se face mai ales cu porc, vită, rață sau gâscă, pe când papricașului îi revine cinstea de a înnobila mai cu seamă puiul și vițelul.

În copilărie mâncam papricaș destul de rar. Dar de fiecare dată cu găluști, iar alături, cu o salată ungurească de vară (castraveți și ceapă tăiată rondele, peste care s-a presărat boia după ce au înmiresmat două linguri de apă și una de oțet, o salată răcoritoare, care să echilibreze un fel de mâncare teribil de bun). Hai, că-mi lasă gura apa de la cromatica dată de o linguriță de boia presărată pe castraveți!

» Text de HORIA GHIBUȚIU

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.