Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2023
Viața Orașului / Lucruri pe care le știi doar dacă

Lucruri pe care le știi doar dacă ești susținător al mersului pe bicicletă, cu Andrei Rusu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești susținător al mersului pe bicicletă, cu Andrei Rusu Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești susținător al mersului pe bicicletă, cu Andrei Rusu


Andrei este fondator Urban Bike Revolution și pasionat de transformări urbane. Îi plac datele și caută constant noi modele de a implica activ oamenii din comunitate. Crede cu tărie că mobilitatea activă și mersul cu bicicleta în special vor modela viața tuturor în bine și vor conduce și contribui la o revoluție socială.

Întrebat când și cum a prins contur povestea Asociației Urban Bike Revolution, Andrei își amintește că ideea i-a venit în 2018, pe vremea când trăia la Berlin: ”Am locuit acolo timp de trei ani și am avut ocazia să experimentez un oraș și o țară care se transformau în timp real și tot acolo s-a născut dorința de a pune umărul la transformarea unui oraș din România. În 2020 am venit la Sibiu, un oraș care simt că oferă eco-sistemul necesar pentru o astfel de transformare.”

Recent, asociația a lansat campania ”Activ spre școală”. Andrei ne-a spus de ce e important să-i învățăm pe copii să folosească bicicleta ca mijloc de deplasare cotidiană: ”Primul drum important din viața fiecărui copil e drumul spre școală, care se repetă zilnic, 8 luni pe an, și care poate fi sursa unui stil de viață activ, sănătos și independent. Toată societatea câștigă dacă nu mai trebuie să transportăm copiii cu mașina zilnic, dar acest lucru necesită un efort colectiv.”

Am fost curioși cum vin în întâmpinarea copiilor care doresc să învețe să folosească bicicleta, iar Andrei ne lămurește: ”Avem un proiect denumit BikeSchool unde ne asigurăm că cei mici învață să fie în siguranță. Îi învățăm aspecte minime de legislație, de mentenanța bicicletei și de prim ajutor. Îmi doresc să construim un poligon specializat în Sibiu pentru educație, iar de acolo să ieșim în strada, în cartiere, în lumea reală să le explicăm cum să ocolească pericolele, dar cel mai eficient ar fi să educăm șoferii.”

Am vrut să aflăm de la Andrei cât de sigur e mersul cu bicicleta pentru copii prin Sibiu. ”Siguranța e un sentiment intim și trebuie respectat. Copiii merg acolo unde merg și părinții, până la o vârstă. Momentan unii se simt în siguranță, poate majoritatea încă nu”, e de părere Andrei și crede că ”regândirea și redistribuirea spațiului public, plus programe educaționale bine gândite, ar fi soluția pentru transformarea Sibiului în foarte scurt timp, într-un oraș atractiv și sigur pentru deplasarea velo pentru noi toți.”

Pe finalul discuției, l-am întrebat pe Andrei cum i se pare că a evoluat relația sibienilor cu mersul pe bicicletă în ultimii ani: ”Eu sunt în Sibiu din ianuarie 2020, perioadă în care aproape doi ani au fost restricții. Cred că e un cumul de factori care ajută la creșterea fenomenului velo, dar ce pot spune cu siguranță e că grupul cel mai consistent de utilizatori consider că sunt familiile, în special cele cu copii până în vârsta de 10 ani. Sunt prezente preponderent în zona parcului Sub Arini, Zoo, Muzeul ASTRA”, concluzionează Andrei.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută