Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2023
Viața Orașului / CityZen

Povești din culise: „Un moment de regăsire în celălalt” de Constantin Chiriac

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Povești din culise: „Un moment de regăsire în celălalt” de Constantin Chiriac Share Povești din culise: „Un moment de regăsire în celălalt” de Constantin Chiriac


Această poveste ne poartă în 1997, când, în cadrul ULBS, se înființa Școala de Teatru de la Sibiu, gândită ca o punte educațională născută de FITS, ajuns atunci la a patra ediție. Cu ajutorul doamnei Ileana Berlogea – profesoară de reputație internațională –, al marelui actor Florin Zamfirescu – profesor la IATC, actualul UNATC – și al regretatului prieten Virgil Flonda, am reușit, așadar, să întemeiem această școală în Casa de Cultură a Studenților. Acest spațiu a găzduit timp de 4 ani cursuri practice și teoretice dedicate primelor generații de studenți (precum Codruța Vasiu, Diana Fufezan, Antonia Ilie, Pali Vecsei, Adrian Neacșu și Liviu Cheloiu), majoritatea deveniți actori TNRS.

Ca întotdeauna, studenții-actori de anul I sunt geniali, visători și cel puțin la fel de talentați ca orice mare artist al lumii. Însă în primăvara lui 1998 am avut un moment de criză care a trebuit gestionat.

Într-o după-amiază, i-am adunat pe toți în sala de balet și am făcut un exercițiu. I-am grupat în perechi, mergând după principiul de a pune laolaltă persoane care se înțeleg foarte puțin. Timp de o oră nu aveau voie să vorbească și nici să se desprindă din contactul pe care l-am convenit – fiecare trebuia să-și potrivească palma dreaptă cu palma stângă a celuilalt, în așa fel încât să simtă pulsația celuilalt pe linia vieții. Trebuiau să stea ochi în ochi, în liniște, încercând să retrăiască toate momentele dificile petrecute pe perioada a celor 7-8 luni de când erau împreună. La final, i-am rugat să vorbească despre celălalt, fiecare ascultând și încercând să înțeleagă motivul pentru care lucrurile neplăcute s-au întâmplat. Exercițiul a durat 2 ore, lăsând în urmă valuri de lacrimi și emoții.

Rememorând acum toate acestea, la împlinirea a 26 de ani de școală de teatru de la Sibiu, îmi dau seama că a fost unul dintre cele mai frumoase momente de regăsire, de cunoaștere de sine prin celălalt.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută