Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2023
Muzică

Interviu cu Simona Maxim, despre Sibiu Jazz Festival 2023: ”Un festival este menit să ofere o experiență”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Simona Maxim, despre Sibiu Jazz Festival 2023: ”Un festival este menit să ofere o experiență” Share Interviu cu Simona Maxim, despre Sibiu Jazz Festival 2023: ”Un festival este menit să ofere o experiență”


După mai bine de jumătate de secol, pasiunea pentru jazz continuă la Sibiu, între 18 și 23 septembrie. Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 51-a ediţie, ne invită în intimitatea jazz-ului contemporan, în spațiile deja consacrate: Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA și Sinagoga Sibiu. Am stat de vorbă cu directorul festivalului Simona Maxim, despre noutățile ediției, line-up, așteptările publicului și experiența de festival.

 

”Oamenii vin la Sibiu Jazz Festival pentru experiența complexă pe care le-o oferim”

 

La ce să ne așteptăm de la ediția de anul acesta atât la nivel muzical, cât și la nivel experențial? Cât și ce surprinde line-up-ul ediției din efervescența scenei jazz-ului contemporan?

La fiecare ediție dorim să oferim publicului proiecte muzicale foarte diferite ca și coloratură muzicală. Niciuna din formațiile angajate nu se aseamănă stilistic cu cealaltă. Anul acesta pentru prima dată am introdus o nouă secțiune, JazzTalks, care îmbină mesajul muzical cu puterea cuvântului. Temele abordate sunt ”Holisticul în muzică” cu Damian Drăghici și ”Frecvența 432” cu Vili Rudihi. Vor concerta, în premieră în România, saxofonistul cubanez Alexei Leon și chitaristul african Adedeji Yoruba.

 

Resursele financiare au fost întotdeauna un factor influent în parcursul festivalului. Cum ați reușit de fiecare dată să creați experiențe bune atât pentru artiști, cât și pentru public indiferent de buget?

Consider că una dintre cele mai importante calități ale unui manager este adaptabilitatea. Pentru a realiza an de an ediții memorabile ale festivalului am adaptat în permanență viziunea artistică la bugetul disponibil. Marele avantaj pe care îl avem este că în jazz-ul internațional, dar și la noi există mulți artiști extraordinar de talentați; unii dintre ei au reușit să se afirme pe scena internațională, alții sunt în curs de afirmare. Când bugetul ne-a permis pe scena festivalului au urcat nume mari precum Toots Thielemans, Ron Carter, Archie Shepp, Dee Dee Bridgewater etc. Iar când am trecut prin dificultăți financiare am promovat artiști mai puțin cunoscuți precum Julio Barreto, Harold Lopez Nussa, Omri Mor, Ylian Canizares etc. care abia ulterior au ajuns la celebritate. Cred că un festival înseamnă mult mai mult decât prezența la un număr de concerte. Un festival este menit să ofere o experiență, o stare. Totul contribuie: diversitatea programului artistic, oferta turistică și culturală a orașului, evenimente conexe care atrag mai multe categorii de public de vârste diferite.

 

Cu toate că jazz-ul nu e o muzică susținută prioritar din fonduri publice, în ultimii ani au apărut mai multe festivaluri de profil. Reprezintă acest fapt o ”rază de speranță” pentru organizatori? Și poate o șansă pentru ca aceste evenimente să fie subvenționate pe măsură?

Nu pot decât să mă bucur când se înmulțesc evenimentele care promovează jazz-ul în toate formele sale. Asta dovedește că există audiență, există un public consumator, există potențial de creștere și dezvoltare pe această zonă de entertainment cultural. Această creștere este mai mult decât o speranță, este o provocare pentru organizatori de a deveni mai performanți și selectivi în ceea ce oferă  publicului. Bineînțeles că orice sprijin financiar din partea instituțiilor statului este foarte mult dorit și binevenit, dar consider că trebuie totdeauna să existe o conlucrare între mediu public și privat pentru o dezvoltare constantă și armonioasă.

 

Interviu cu Simona Maxim, despre Sibiu Jazz Festival 2023: ”Un festival este menit să ofere o experiență”
Simona Maxim: ”Un festival este menit să ofere o experiență”

 

În anii comunismului când călătoritul nu era posibil ca în zilele noastre, festivalul aduna totuși iubitori ai jazz-ului din toate colțurile țării și lumii, la Sibiu. Ce ne puteți spune despre publicul din vremurile prezente: de unde și, mai ales, cu ce așteptări vine?

Pot să vă confirm faptul că deși au trecut anii, festivalul de jazz de la Sibiu încă adună iubitori ai acestei arte din toată țara, dar și din străinătate. Unii vin pentru a asculta în premieră în România artiști pe care i-au admirat în mediul online sau la evenimente similare în străinătate. Alții vin pur și simplu pentru experiența complexă pe care o oferă festivalul.

 

Cum e văzut Sibiu Jazz Festival ca brand și ca eveniment în străinătate?

Sibiu Jazz Festival a fost si este cel mai renumit festival de jazz din România. Acest lucru se datorează și faptului că, începând cu anul 2005, am devenit membri ai cele mai importante organizații europene de jazz: Europe Jazz Network. Totodată suntem mândri că în plan internațional am fost singurul festival de jazz din țară prezentat la Târgul de Turism de la Berlin în cadrul programului “Jazz Across Europe”.

 

După 50 de ediții încheiate și a 51-a gata să înceapă, la ce concluzie ați ajuns: la Sibiu doar ”unora le place jazz-ul” sau multora le place jazz-ul?

În general evit să trag concluzii. Concluzia mă duce cu gândul la finalitate, ori în artă și în creație există totdeauna un dinamism continuu care dă forță pentru a merge mai departe. Totdeauna a existat un public elitist care este absolut îndrăgostit de acest gen muzical, însă bucuria și surpriza vine când se întâlnesc cu muzica de jazz oameni cărora această artă nu le este familiară, însă au curiozitatea și dorința de a explora.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută