Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/09/2023
Lifestyle

Ce a insemnat plafonarea preturilor la energia electrica pentru bucuresteni?

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Ce a insemnat plafonarea preturilor la energia electrica pentru bucuresteni? Share Ce a insemnat plafonarea preturilor la energia electrica pentru bucuresteni?
Ce a insemnat plafonarea preturilor la energia electrica pentru bucuresteni?


Una dintre masurile care au ca scop ajutorarea bucurestenilor este plafonarea preturilor la energie, insa exista anumite conditii care trebuie indeplinite si o anumita limita in care fiecare gospodarie trebuie sa se incadreze. Acest lucru are scopul de a oferi sprijin consumatorilor de energie electrica, inclusiv gospodariilor, in acoperirea unor parti a costurilor rezultate din cresterea preturilor pe piata energiei electrice.

Pretul energiei electrice si plafonarea acestora – ce semnifica?

Cresterea preturilor la energie electrica este cauzata de suprapunerea mai multor circumstante nefavorabile, dar mai ales de invazia armata asupra Ucrainei de catre Rusia, care a subminat securitatea nu numai a Ucrainei insasi, ci si a intregii Europe. Criza energetica a fost agravata si mai mult de inflatie, care afecteaza toate tarile si chiar si preturile resurselor energetice de pe piata mondiala. De aceea, Guvernul Romaniei a luat decizia de plafonare energie electrica, pentru a veni in ajutorul populatiei.

In fiecare an, furnizorii de energie electrica prezinta listele de preturi curente la energie electrica. Metoda de stabilire a preturilor este supusa reglementarilor romanesti si UE. Anul acesta, preturile au fost inghetate la nivelurile din 2022.
Ce inseamna acest lucru? Inghetarea preturilor inseamna ca daca bucurestenii consuma mai putina energie electrica intr-un an, vor plati confort tarifului plafonat. La randul sau, consumul mare de energie electrica va fi facturat la o rata mai mare.

Ce masuri a luat Guvernul Romaniei legat de preturile energiei electrice si gaze naturale?

Adoptarea OUG 192/2022 a fost adoptata in Monitorul Oficial si vine in completarea Legii 357/2022 si are ca scop stabilirea mecanismului de acordare a facilitatilor consumatorilor de energie electrica si gaze naturale pana la sfarsitul lunii martie 2025.

Pentru Guvernul Romaniei clientii casnici vor beneficia de un pret final plafonat, mai exact maximum 0.68 lei/kWh cu TVA inclus, dar numai in situatia in care se indeplinesc anumite conditii precum:

– daca un client utilizeaza dispozitive, aparate sau echipamente medicale;

– daca exista in intretinere cel putin 3 copii cu varsta de pana in 18 ani;

– in cazul familiilor monoparentale cu cel putin un copil in intretinere;

– daca exista un consum mai mic sau egal cu 100 kWh.

Plafonarea preturilor mai poate fi stabilita la maximum 0.8 lei/kWh sau 1.3 lei/kWh, daca se indeplinesc anumite conditii.

Pentru gaz, fiecare client va beneficia de un pret plafonat de 0.31lei/kWh, indiferent de nivelul de consum, iar firmele sunt obligate sa mentioneze pe facturi toate aceste plafoane stabilite.

Ce a insemnat plafonarea preturilor la energia electrica pentru bucuresteni?

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută