Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/08/2023
Zile si Nopti

6 strategii de marketing pentru afaceri mici și mijlocii – cum atragi și păstrezi clienții

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 6 strategii de marketing pentru afaceri mici și mijlocii – cum atragi și păstrezi clienții Share 6 strategii de marketing pentru afaceri mici și mijlocii – cum atragi și păstrezi clienții
strategii de marketing


Atragerea și menținerea clienților sunt două dintre aspectele esențiale pentru succesul și creșterea companiilor, mai ales în cazul afacerilor mici și mijlocii. Un studiu realizat de Bain&Company arată că o creștere de 5% a ratei de retenție a clienților duce la o majorare a profitului cuprinsă între 25% și 95%. 

În acest articol, vom explora șase strategii de marketing eficiente pentru afacerile mici și mijlocii, care vizează atât atragerea, cât și menținerea clienților.

1. Cunoaște-ți foarte bine audiența 

Un aspect important al unei strategii eficiente de marketing constă în capacitatea de a cunoaște și înțelege publicul-țintă. Investițiile în analize de piață și analize SWOT sunt esențiale pentru colectarea datelor relevante despre audiența ta și obținerea unei perspective clare asupra preferințelor și comportamentului clienților. După colectarea acestor date, vei reuși să dezvolți strategii personalizate, mai eficiente. 

Pentru a acoperi costul acestor analize, poți apela la opțiuni de creditare de la o instituție financiară nebancară (IFN). Astfel, dacă ai un SRL, SA, PFA, II sau IF, cu un credit pentru persoane juridice poți beneficia de: 

 • până la 100.000 RON, aplicare 100% online și aprobare rapidă;   
 • până la 235.000 RON pentru investiții sau capital de lucru, unde vei beneficia și de sprijinul unui consilier;
 • pentru sume sub 35.000 RON, ai nevoie doar de un document: extrasul de cont pe ultimele 3 luni, iar pentru sume mai mari, va fi necesar încă un document: ultima balanță disponibilă;  
 • perioadă de rambursare de 12, 24, 36 sau 48 de luni, în funcție de tipul de credit pentru care optezi;  
 • costuri variabile în funcție de indicele ROBOR la 6 luni;   
 • posibilitatea de amânare a ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului. 

2. Construiește-ți un brand solid 

Un brand bine definit și autentic este cel care atrage clienții. Construirea unui astfel de brand implică: 

 • Identificarea valorilor și promisiunilor afacerii tale – stabilește ce te diferențiază de concurență și ce aduci nou pe piață; definește valorile de bază și asigură-te că se reflectă în toate aspectele brandului; 
 • Crearea unui logo și a unui slogan memorabil – logoul este identitatea vizuală a afacerii tale și trebuie să fie ușor de recunoscut; sloganul trebuie să fie memorabil și să transmită mesajul businessului tău; 
 • Dezvoltarea unei identități vizuale coerente – alege o paletă de culori, tipuri de font și elemente grafice definitorii pentru afacerea ta și folosește-le constant în toate materialele de marketing și de comunicare. 

Aceștia sunt câțiva pași pentru construirea unui brand puternic, care te va ajuta să te diferențiezi pe piață și să îți construiești o imagine durabilă în mintea clienților. 

3. Investește în promovare 

Promovarea eficientă a serviciilor sau produselor este esențială pentru atragerea atenției potențialilor clienți. Opțiunile de promovare sunt variate, iar marketingul online este una dintre cele mai eficiente forme de publicitate, pentru că cei mai mulți oameni folosesc frecvent dispozitivele mobile cu conexiune la internet.  

Așadar, pentru promovarea afacerii poți folosi: 

 • rețele sociale; 
 • e-mail marketing; 
 • Google Ads; 
 • marketing de conținut; 
 • optimizarea motoarelor de căutare (SEO). 

Pentru a te asigura că promovarea ta ajunge la audiența potrivită, trebuie să identifici care sunt canalele de marketing relevante pentru afacerea ta și să investești în acestea. 

4. Încheie parteneriate cu businessuri locale

O bună modalitate de a-ți promova afacerea este să te conectezi cu businessurile locale. Astfel, veți putea împărtăși resurse și vă veți putea promova reciproc, iar acest lucru îți va aduce o extindere a bazei de date și vizibilitate în comunitate. Poți să contactezi companii care targetează aceeași audiență sau care oferă servicii/produse complementare. 

Spre exemplu, dacă deții un hotel sau o pensiune, poți colabora cu o agenție de turism pentru a-ți promova ofertele turistice speciale și, astfel, poți atrage mai mulți clienți.

5. Creează sisteme de recompensare, reduceri și facilități pentru clienți 

Poți stimula loialitatea clienților prin crearea unor programe de recompensare, oferirea de reduceri speciale sau facilități exclusive. O astfel de strategie îi va motiva să revină cu o achiziție, ceea ce conduce la creșterea vânzărilor și a satisfacției lor. 

Spre exemplu, poți crea un program de loialitate care oferă puncte și reduceri pentru fiecare achiziție sau chiar un articol gratuit. Indiferent de stimulent, este necesar să alegi un lucru pe care clienții tăi îl vor găsi valoros. 

6. Consolidează un sistem de management de tip CRM 

Un sistem de tip CRM este o soluție software special concepută pentru gestionarea relațiilor  dintre membrii echipei cu clienții sau cu potențialii clienți. Implementarea unui astfel de sistem te poate ajuta cu:

 • centralizarea și gestionarea eficientă a informațiilor despre clienți;
 • personalizarea ofertelor;
 • automatizarea proceselor de marketing și vânzări;
 • monitorizarea performanțelor afacerii;
 • îmbunătățirea colaborării interne. 

În concluzie, prin aplicarea acestor strategii, vei reuși să atragi și să-ți menții mai ușor clienții.

Sursa foto: Shutterstock

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută